Întoarcerea fiului risipitor sau a oii rătăcite. Acesta ar fi cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov, revenit de curând în sânul PCRM, după doi ani de absenţă şi, mai nou, ales ca prim-secretar al Comitetului Raional Taraclia al formaţiunii.

Comuniștii raionului Taraclia l-au ales azi pe Serghei Nicolaevici Filipov în calitate de prim secretar al Comitetului Raional PCRM. Mă mândresc că fac parte dintr-o echipă cu un asemenea tovarăș! Succese”, a scris pe pagina sa de Facebook preşedintele fracţiunii parlamentare a PCRM, Irina Șupac.

Filipov şi-a depus mandatul de prim secretar al CR PCRM Taraclia și a părăsit formațiunea în iarna anului 2015, nefiind de acord cu politica conducerii partidului, care, în acea perioadă, se afla într-o „coaliție neformală” cu PDM și PLDM, votând împreună numirea lui Andrian Candu în funcția de președinte al Parlamentului și învestind Guvernul Gaburici.

Potrivit Statutului PCRM, cel exclus sau plecat benevol din partid poate fi primit din nou pe baze generale, dar nu mai devreme decât după trei ani.

Serghei Filipov este primar al orașului Taraclia din 2011. La alegerile locale generale din 2015, în calitate de candidat independent, el a obținut o victorie din primul tur, acumulând aproape 70% de voturi.

Amintim că în 2014 procurorii Anticorupţie l-au învinuit pe Filipov de depă­şi­rea atri­bu­ţi­i­lor de ser­vi­ciu pen­tru că ar fi decis defri­şa­rea mai mul­tor copaci în timpul ame­na­jă­rii scu­a­ru­lui din cen­trul ora­şu­lui Tara­clia. Pro­cu­ro­rii au soli­ci­tat şase ani şi jumă­tate de închi­soare pen­tru Fili­pov, cu privarea aces­tuia de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice. Instanţa de judecată i-a aplicat lui Filipov o amendă de 8.000 de lei, l-a obligat să restituie statului prejudiciul de 164.000 de lei şi l-a privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru un termen de doi ani.

Abia în 2016 Curtea Supremă de Justiție l-a achitat și i-a permis să revină în funcție.