Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, cu ocazia Zilei Naţionale a României, despre mult-discutata posibilitate de unire a României cu Republica Moldova. Fostul şef de stat susţine că este datoria noastră ca România să-şi refacă integritatea teritorială, însă a făcut şi o dezvăluire neaşteptată. Potrivit lui Traian Băsescu, chiar Congresul Statelor Unite a emis în urmă cu nişte ani un document care vorbeşte despre drepturile României de a se uni cu Republica Moldova.

"Este un proces în care suntem implicaţi prea puţin şi mult prea puţin diplomaţia românească. Noi trăim, astăzi, de 1 decembrie 2017, noi, popor român, după decizia a doi criminali: Stalin şi Hitler, care au decis prin Pactul Ribbentrop-Molotov să rupă poporul român în două.

Acest mesaj îl spun foarte des, de câte ori mă duc în Republica Moldova [...] şi încerc să explic că singura soluţie pentru Republica Moldova e unirea cu România.

Este un procentaj de români care văd unirea cu Moldova ca pe-o favoare pe care am face-o unora mai amărâţi decât noi. Şi România are nevoie de refacerea intergrităţii sale teritoriale, deşi nu ar fi completă, pentru că Basarabia e mult mai mare, dar vorbim despre ce se poate. Suntem obligaţi să o facem. Toate statele afectate de Pactul Ribbentrop-Molotov şi-au rezolvat problemele, în afară de România.

Am denunţat pactul ca preşedinte al României, în 2005. V-aş aduce aminte de rezoluţia 148 din 1991 a Congresului Statelor Unite, care se încheie spunând că Republica Moldova şi România au dreptul să înceapă negocierile de reunificare. E un document pe care politicienii români se fac că nu-l ştiu.

[...]

Orice sondaj faceţi, veţi constata că 70-80% vor reunificarea. Marea problemă e în Republica Moldova, unde în 2005, pe o cercetare sociologică făcută de noi, erau doar 4% unionişti. Acum au depăşit 25-30%, deci drumul este bun.", a declarat Traian Băsescu într-o intervenţie la România TV.

sursa: Știri pe Surse