Diplomația rusă se declară puternic deranjată de gestul Chișinăului de a întoarce înapoi delegația din Moscova, care urma să participe la Forumul de Afaceri din Bălți, programat pentru 23-24 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în timpul unui briefing de presă, a comentat incidentul cu privire la interdicția de intrare în Republica Moldova a delegației oficiale a Moscovei. Zaharova a catalogat incidentul ca fiind unui scandalos, care pune în pericol relațiile economice, de afaceri, culturale și științifice interstatale.

„Cu părere de rău, sunt nevoită să comentez acest lucru ca fiind acțiuni provocatoare și neprietenoase din partea autorităților moldovenești. Din păcate, astfel de cazuri nu se diminuează, numărul lor crește. Dintre ultimele incidente, acesta este cel mai grav – să nu permiți intrarea în țară a unei delegații din Moscova, care are scopul dezvoltarea relațiilor interregionale”, a spus Zaharova.

Totodată, aceasta a menționat că astfel de acțiuni generează neînțelegeri și au un impact negativ în Rusia. „Aceste interdicții devin un factor serios de tensiune în relațiile bilaterale și pun în pericol relațiile economice, de afaceri, culturale, științifice și pur și simplu umane. Se creează impresia că autoritățile de la Chișinău încearcă din toate puterile să-și demonstreze loialitatea față de anumiți parteneri occidentali, sperând să capete anumite bonusuri politice și financiare, altfel este foarte greu să înțelegi logica acestor lucruri”, a mai adăugat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. llllllll

Amintim că, ieri, 22 noiembrie, delegația moscovită, care urma să participe la Forumul de afaceri din Bălți, a fost întoarsă de pe aeroportul din Chișinău. Potrivit presei rusești din acest motiv, „Forumul de cooperare în afaceri”, programat pentru 23-24 noiembrie, a fost amânat.