Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat astăzi la Bruxelles Acordul de împrumut privind asistența macrofinanciară. Memorandumul a fost semnat de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, şi de comisarul UE pentru afaceri economice Pierre Moscovici. La ceremonie a fost prezent şi premierul Pavel Filip, aflat în vizită la Bruxelles.

Prin urmare, Republica Moldova va primi 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut.

Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii stabilite cu Uniunea Europeană.Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Potrivit unui comunicat de presă de la Guvern, setul de documente referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remis imediat Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţionalităţilor pentru recepționarea primei tranșe a împrumutului.

Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici s-au arătat încrezători în asigurarea interacțiunii eficiente pe întreaga durată de alocare a asistenţei macrofinanciare.

În cadrul dialogului, Pavel Filip și Pierre Moscovici au analizat, de asemenea, cele mai recente evoluții economice din Republicii Moldova. Astfel, au fost menționate rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional, care au permis ajungerea la un acord la nivel de personal în cadrul celei de-a doua evaluări a Programului. În opinia Premierului, constatările FMI confirmă progresele realizate în implementarea reformelor prioritare.

Premierul a specificat că sunt depuse în continuare eforturi pentru asanarea sectorului bancar și îmbunătățirea mediului de afaceri, pentru a demonstra o schimbare de sistem în ceea ce privește contracararea corupției, a spălării banilor și fraudelor.  În particular, se acordă atenție ameliorării transparenței acționariatului, asigurării bunei guvernări și gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Este încurajată venirea în Republica Moldova a unor noi actori bancari.

La rândul său, Comisarul european pentru afaceri economice și financiare a apreciat eforturile Executivului pentru stabilizarea economiei și a încurajat continuarea reformelor. De asemenea, Pierre Moscovici și-a exprimat susținerea pentru asigurarea unei dezvoltări economice sustenabile, consolidarea sistemului bancar și continuarea aplicării standardelor europene în domeniul vamal, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.