Partidul Liberal a părăsit sala de ședințe a Parlamentului din cauza unui proiect de lege care prevede ca actele de stare civilă din regiunea transnistreană să fie recunoscute de autoritățile de la Chișinău. PL spune că asupra acestui proiect trebuia să fie cerută părerea partenerilor europeni, dat fiind faptul că prin acest proiect ar putea fi sporit riscul de insecuritate la frontiera UE, iar Uniunea Europeană ar putea să anuleze regimul de vize pentru cetățenii moldoveni. Prin urmare, liberalii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională acest proiect de lege dacă va fi adoptat de Parlament.

Ei consideră că „fără avizul Guvernului și SIS, fără avizul agenției publice, acest proiect nu poate fi votat", a declarat Roman Boțan.

Considerăm că proiectul dat trebuia să fie însoțit de unele modificări la legislația în vigoare care să descrie minuțios mecanismul de implementare. Dar cel mai grav, urgența cu care se promovează acest proiect, PPEM, PSRM, PD ai cărui reprezentanți sunt autori ai acestui proiect. După mai bine de 25 de ani, de ignorarea problemelor cu care s-au confruntat locuitorii în zona necontrolată în acest aspect, promovarea acestui proiect de această troiță politică, ne dă drept de înțeles că există o înțelegere care vizează fraudarea masivă a alegerilor parlamentare din 2018, fiind constituită în această regiune câteva circumscripții. Parlamentul nu trebuie să facă gafele lui Dodon".

Partidul Liberal mai spune că prin recunoașterea acestor acte, ar reprezenta un pas spre recunoașterea acțiunilor regiunii separatiste.

La rândul său, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, explica anterior pentru DESCHIDE.MD că foarte mulți locuitori născuți în stânga Nistrului întâlnesc probleme atunci când vor să obțină cetățenia R. Moldova sau alte documente, deoarece actele emise de către pretinsele lor autorități n-au nicio valoare juridică, iar această modificare le-ar veni la întâmpinare acestor cetățeni.

DESCHIDE.MD amintește că potrivit unui proiect de lege semnat de către deputatul Vladimir Țurcan, Dumitru Diacov și Eugen Carpov, rezidenții transnistreni vor trebui să-și confirme actele personale emise de așa-zisele autorități de la Tiraspol la autoritățile competente de la Chișinău, pentru a putea obține cetățenia Republicii Moldova sau alte acte moldovenești.

ssssssssssssProiectul legislativ presupune modificarea Legii privind actele de stare civilă. Aceasta va fi completată cu un nou alineat „Faptele de stare civilă produse și înregistrate în localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender pot fi confirmate prin eliberarea documentelor de stare civilă de către autoritățile competente ale Republicii Moldova, în cazul în care înregistrarea lor s-a produs în condițiile identice cu cele reglementate de cadrul legal al Republicii Moldova”.