PCRM se alătură iniţiativei societății civile de a susţine un referendum de anulare a Legii cu privire la votul mixt. Declaraţia a fost făcută de liderul comunist Vladimir Voronin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Vladimir Voronin, partidul pe care îl conduce va susține abrogarea mixtului și va ajuta societatea civilă în procesul de colectare a semnăturilor necesare pentru declanșarea referendumului de anulare a legii.

Azi-mâine noi vom adopta o decizie politică cu privire la acest subiect. Vreau să vă spun din timp că noi vom susține și împreună vom colecta semnături pentru desfășurarea referendumului. Dar legal, cum este prevăzut de legislație. Vom susține desfășurarea acestui referendum și vom face agitație activă pentru sistemul proporțional care a existat anterior”, a declarat el.

Voronin a precizat că sistemul mixt reprezintă un „haos” și o „casă de nebuni”.

De precizat că, tot azi, în cadrul unei conferințe de presă a vicepreședinților „Partidului Nostru”, liderul formațiunii Renato Usatîi a ieșit într-o transmisiune LIVE, în timpul căreia a anunțat că salută inițiativa societății civile cu privire la anularea sistemului mixt.

Vom susține această inițiativă. Noi avem primari în multe localități ale țării, organizații în practic raioanele. În plus, acum este nevoie de colectarea a doar 200 de mii de semnături, care pot fi adunate și numai din Chișinău”, a declarat el.

El s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de viziunile geopolitice, să susțină revenirea la sistemul proporțional.

Totodată, și liderul PPDA, Andrei Năstase, și-a declarat „susținerea” pentru un referendum de anulare a legii votului mixt. „Referendumul este unul dintre cele mai importante mijloace şi ar fi păcat, dacă ar fi ratat de către opoziţia democratică”, a declarat Năstase la emisiunea Politica de la TV8, precizând că PPDA nu doar că susține ideea plebiscitului, ci își va valorifica toată experiența pentru colectarea semnăturilor.

----Marți, 21 noiembrie, reprezentanți ai societății civile au propus inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a intodus sistemul mixt de vot. Reprezentanții ONG-urilor au declarat că în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea se semnături în vederea susținerii referendumului, transmite IPN.

De precizat că nu este prima dată când Năstase, Usatîi și Voronin își unesc eforturile împotriva unei inițiative din partea guvernării.

----În luna aprilie, în timp ce campania PDM cu privire la trecerea la sistemul uninominal era în plină desfășurare, mai multe partide - PLDM, PAS, Platforma DA, PCRM, „Partidul Nostru” și „Casa Noastră-Moldova” (Grigore Petrenco) - au semnat o Declarație privind consensul politic național în favoarea menținerii sistemului electoral proporțional.

Trecerea la sistemul mixt a fost votată în vara anului curent. Documentul a fost susținut cu votul a 74 de deputați din partea fracțiunilor PSRM, PDM și Grupului Popular European.