Mai multe organizații ale societății civile, propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a intrpsus sistemul mixt de vot. Reprezentanții ONG-urilor au declarat marți, 21 noiembrie, într-o conferință de presă la IPN, că în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea se semnături în vederea susținerii referendumului, transmite IPN.

„Referendumul este unicul instrument prevăzut de lege care oferă posibilitatea cetățenilor, în momentul în care Parlamentul le-a trădat votul, să anuleze abuzurile comise de către Parlament”, a spus Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme.

Valeriu Paşa, expert „WatchDog”, a spus că sistemul electoral mixt este un instrument prin care actuala guvernare, dorește să se mențină la putere

„Acest Parlament nu reprezintă rezultatele alegerilor din 2014. Această majoritate care a votat sistemul mixt nu este legitimă. De aceea, trebuie să se expună cetăţenii”, a spus Valeriu Paşa.

Potrivit lui Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, în condițiile în care un Parlament care nu reprezintă voturile cetățenilor a votat o lege care nu este în interesul cetățenilor, cetățenii au dreptul constituțional să ceară anularea acestei legi.

Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a amintit că la adoptarea legii a fost neglijată opinia Comisiei de la Veneția, a partenerilor de dezvoltare şi a unor organizații ale societății civile. „Parlamentul trebuie să fie un organ reprezentativ al voturilor exprimate în alegeri. Ceea ce avem noi astăzi şi ceea ce vom avea dacă va fi acest sistem de vot, va reprezenta un singur partid”, a spus Lilia Carasciuc.

Oazu Nantoi, director de programe al IPP, a spus că prin organizarea referendumului societatea trebuie să spună dacă acceptă să fie manipulată la infinit și să aibă un „pseudo-parlament”.

Inițiatorii referendumului fac apel la toți cetățenii, organizațiile obștești și către partide politice, să se implice la formarea grupului de inițiativă care să colecteze minimum 200 de mii de semnături necesare inițierii plebiscitului.

DESCHIDE.MD amintește că inițial adeptul ideii unui referendum privind anularea legii sistemului mixt a fost președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. 

„Referendumul solicitat guvernării în problema sistemului electoral este o continuitate logica a luptei noastre pentru democrație reprezentativă, dar și o dovadă a faptului că noi avem încredere în capacitatea populației de a alege între rău și bine, nu ne este frică de propriul popor și ori de câte ori va fi nevoie vom apela la un plebiscit corect. Cât de dispusă este guvernarea să ceară un vot de încredere de la oameni, s-a văzut. Spre regret, în ciuda eforturilor noastre de a reveni la normalitate, de a consolida societatea, agenda oficială rămâne în continuare dominată de spectacolul geopolitic al guvernării hibrid, care, prin schimbarea sistemului de vot intenționează să-și asigure dreptul la eternitate politică. Indiferent de reacția guvernării la propunerea noastră privind referendumul menționat, noi vom continua să luptăm pentru drepturile oamenilor, indiferent de natura lor, iar mijloacele utilizate de Platforma DA vor fi cele strict legale și constituționale”, a declarat Năstase în cadrul unui interviu acordat portalulu Tribuna. 

Totoadă, amintim că sitemul electoral mixt a fost adoptat în luna iulie a anului curent cu votul a 74 de deputați.