La Chișinău a avut astăzi loc întâlnirea de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, pătrivit unui comunicat al Biroului Politicilor de Reintegrare.

Scopul întrevederii a constat în continuarea consultărilor părţilor pe marginea celor mai actuale subiecte de pe agenda dosarului transnsnistrean în contextul noii runde de negocieri în formatul „5+2” ce va avea loc la Viena în perioada 27-28 noiembrie curent,  trecerea în revistă a progreselor înregistrate în activitatea grupurilor de lucru sectoriale, efectuarea unui schimb de opinii vizavi de posibilităţile de avansare a dialogului şi de identificare a unor soluţii durabile şi viabile la problemele de interes major pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

La finele întrevederii, reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au accentuat necesitatea continuării dialogului dintre cele 2 părți pentru a îmbunătăți cadrul actual existent în procesul de negocieri.
 
DESCHIDE.MD, amintește că o reuniune în formatul „5+2”(Transnistria, R. Moldova, Ucraina, Rusia şi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), alături de SUA şi UE, ca observatori externi), va avea loc pe data de 27-28 noiembrie la Viena.
 
La reuniune urmează a fi discutat conținutul „Pachetului Berlin plus”, care prezintă opt subiecte de bază: accesul proprietarilor la pământurile din raionul Dubăsari; școlile cu predare în grafie latină; asigurarea libertății de circulație; podul de la Gura Bâcului; restabilirea legăturii telefonice între ambele maluri ale râului Nistru; înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană la Registru și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare pe altele fără așa-numite „însemne de stat”. Toate subiectele dezbătute reprezintă interesele Chișinăului.
 
Amintim că ultima reuniune în formatul 5+2 a vut loc la Berlin în vara anului 2016. Negocierile de la Berlin în formatul „5+2” s-au încheiat cu semnarea unui protocol. Documentul conţine acţiunile pe care şi le-au propus să le realizeze părţile în viitorul apropiat pentru a reglementa conflictul transnistrean.