Referendumul de ieri a fost o înfrângere a socialiștilor, care au vrut să ia cu forța primăria, iar rezultatele arătă că „dreapta poate învinge stânga, dacă are un interes comun,  susține liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL.

Plahotniuc spune că fără a coordona, prin boicotul de ieri, partidele de dreapta și-au demonstrat puterea. Întrebat de ce PDM nu le-a acordat sprijin până acum autorităților locale din capitală, promițând s-o facă abia de-acum încolo, democratul afirmă că acest ajutor „nu a fost cerut".

„Haideți să le luăm pe rând. Mai întâi de toate, trebuie să constatăm că acest referendum nu a fost câștigat în mod real de nimeni, dar avem o înfrângere clară a stângii, în special a socialiștilor care au încercat să preia forțat Primăria. Or, în realitate, o parte din vină pentru cum arată Chișinăul astăzi o are chiar PSRM, care blochează deja de atâta timp activitatea CMC, în diferite feluri. Eu cred că cetățenii au dat ieri un răspuns foarte clar socialiștilor, iar boicotul anunțat de partidele de dreapta, inclusiv de PDM, a avut un impact decisiv asupra rezultatului final".

El apreciază rezultatul referendumului de ieri ca pe o înfrângere usturătoare a stângii, reprezentată în aceasta situație de PSRM, PCRM și PN, partidele care au îndemnat oamenii să voteze pentru revocarea primarului. Totodată, liderul PD mai spune că PD-ul nu are nicio influență în Consiliul Municipal Chișinău, pentru că PL-ul și PSRM-ul dețin conducerea.

„În ceea ce privește situația de mai departe, trebuie să înțelegem că, din păcate, controlul în CMC continuă să fie deținut de PL și PSRM, deci nu se pune problema ca PDM să poată controla activitatea Primăriei Chișinău. Însă, PDM, prin intermediul guvernării centrale, ar putea să ajute Primăria, indiferent cine o conduce, că avem interimat sau nu, câtă vreme cei din Primărie vor veni cu proiecte concrete care să aducă rezultate pentru cetățeni", a conchis politicianul.

Întrebat dacă ar fi gata să-l susțină și pe Dorin Chirtoacă, dacă este anulată suspendarea lui, Plahotniuc a răspuns: „Am spus că, indiferent cine e primar, dacă vine cu un plan concret de rezolvare a problemelor, vom ajuta. Și, evident, dacă va fi solicitat sprijinul Guvernului sau al PDM, fiindcă nu ne putem implica fără sa fim solicitați în acest sens, poate doar dacă apar situații de criză”.

Iar la „apropo-ul” că ar fi putut face acest lucru și până acum, mai ales că era cu liberalii într-o coaliție la guvernare, el a explicat: „Am făcut-o atunci când ni s-a cerut sprijin, uneori și fără să ni se ceară, când au fost situații de criză. Amintiți-vă situația din aprilie, când am avut acel fenomen meteo, cu ninsori abundente, care a paralizat orașul. Atunci, Guvernul s-a implicat imediat și a gestionat acea criză, a sprijinit Primăria, care era depășită de amploarea fenomenului”.

Amintim că referendumul de ieri în care s-a solicitat demisia primarului Dorin Chirtoacă a eșuat, pentru că nu s-au prezentat la urne cele peste 30% din numărul celor care l-au votat pe Dorin Chirtoacă pentru un al treilea mandat la cârma Primăriei Chișinău.