Primarul General suspendat spune că în ultima săptămână a preferat să nu iasă în spațiul public pentru a nu fi pus în situația să vorbească despre imaginile din viața lui privată. Dacă le-ar fi comentat, spune el, ar fi intrat în polemici care, într-un final, nu aveau decât de legitimeze acțiunile socialiștilor.

Dorin Chirtoacă a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de ce nu a dat „semne de viață” în ultima săptămâna. Răspunsul a fost că ceea ce a făcut ține de viața lui privată și ar fi bine ca ea să fie separată de cea publică.

„Ceea ce fac eu în zilele libere pe care le am - să rămână acolo unde are dreptul fiecare să-și desfășoare asctivitatea în zilele libere. Să încercăm cumva ca viața de acasă și viața publică să fie separate. Mi-am văzut de viața mea ... ”, a declarat Dorin Chirtoacă precizând că singurul mesaj pe care a vrut să-l transmită în această perioadă a ajuns la susținătorii săi prin intermediul  acelui spot video cu principalele realizări pe care le-a înregistrat în două mandate și jumătate. 

Atunci când jurnaliștii au încercat să abordeze subiectul imaginilor din viața lui privată, Dorin Chirtoacă a declarat laconic „Acest lucru urmează să fie investigat și aici am tras linia”. Edilul nu a precizat, însă, dacă a depus plângere la procuratură - măsură necesară ca investigațiile să poată fi încadrate într-un dosar penal, după cum afirma zilele trecute pentru Deschide.MD, Procurorul Municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefraț.

„În mare parte sunt lucruri false, montate...și nu doresc să vorbesc despre acest luru. Acest lucru nu trebuie să se întâmple nici celor mai aprigi dușmani ai noștri. Asta descalifică lupta politică și acesta a fost și motivul pentru care nici nu am ieșit în acestă săptămână. E lipsit de de legitimitate și atunci când te bagi în discuție cu ei, înseamnă că le legitimezi acțiunile iar data viitoare vor face la fel”, a adăugat el, după ce inițial a încercat să evite subiectul.  

Rugat să comenteze acțiunile cu care și-a început mandatul de primar general interimar Silvia Radu, Chirtoacă a declarat: „Doamna vrea sa calce rapid și sigur pe urmele socialiștilor. Oricine va intrece măsura, va fi pedepsit de alegători. Deja au întrecut măsura prin modul în care au intrat în primărie, prin modul în care spart ușa și au intrat în birou. Cine va încerca măsuri dictatoriale va fi pedespit de locuitorii capitalei. Numai o persoană aleasă de cetățeni poate intra acolo, indiferent cum o cheamă. Calcă pe aceeași greblă pentru că ulciorul nu se duce de multe ori la apă”. 

Întrebat cu ce se ocupă în această perioadă cât se află sub control judiciar, Chirtoacă i-a îndemnat pe jurnaliști să-l considere în continuare în arest la domiciliu.

„Pentru mine nu contează: izolator, arest la domiciliu, control judiciar... e una și aceeași pentru că este umilitor să ai mandat de la cetățeni, dar să nu poți face nimic pentru ei, iar o oarecare uzurpatoare sa stea în biroul subsemnatului. Asta e bătaie de joc față de cetățeni”, a conchis el.

-- Precizăm că referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a luat sfârșit. La ora 21:00, toate secțiile de votare, conform prevederilor legislației, s-au închis.

Potrivit datelor preliminare, până la ora 21.00, la urne au ieșit 110 502 de alegători, ceea ce constituie 17.53% din numărul cetățenilor cu drept de vot. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puțin 33% dintre cei peste 640 de mii de alegători, ceea ce constituie puțin peste 210 mii de alegători.

Aceasta nu este prima încercare a PSRM și a liderului neoficial al acestuia, Igor Dodon, de a obține șefia capitalei. În anul 2011 Igor Dodon, pe atunci comunist, a candidat la fotoliul de primar, însă a fost învins de Dorin Chirtoacă. Ulterior, în anul 2015, succesorul lui Dodon la șefia PSRM, Zinaida Greceanîi, a luptat pentru funcția de primar general, însă și de această dată Chirtoacă a obținut victoria în fața socialiștilor.

Chiar dacă nu cunoaștem deocamdată câți dintre alegători au votat la referendum pentru demisia lui Chirtoacă și câți au votat pentru păstrarea acestuia în funcție, cert este faptul că numărul total de alegători prezenți la urnele de vot este mult mai mic decât numărul cetățenilor care l-au susținut pe Dodon în primul tur al campaniei prezidențiale din 2016 (158 485 de alegători).