Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău, unul dintre inițiatorii referendumului pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă, este de părere că de eșecul plebiscitului se fac vinovați Partidul Democrat și Partidul Acțiune și Solidaritate. Potrivit lui, după ce referendumul „anti-Chirtoacă” a picat, Primăria capitalei va ajunge în mâinile PDM și a lui Vlad Plahotniuc, iar Maia Sandu ar fi complice la aceste acțiuni.

Respectăm voința celor care nu au ieșit. Oameni buni, vă place să mergeți pe drumurile sparte – e treaba dumneavoastră. Vă place ca copii dumneavoastră să fie alimentați cu hrană alterată în grădiniță – noi nu vă putem face nimic. Ați avut azi opțiunea să spuneți «Nu». Vă place să vă fure, să vă construiască pe terenuri de joacă pentru copii? Să fure din spațiul verde? Vă plac facturile? Noi nu putem să vă facem nimic… Nu avem ce să vă spunem”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Ceban, în urma acestui plebiscit urmau să obțină o victorie nu partidele, ci locuitorii capitalei.

Cei care au făcut acest lucru (boicotarea alegerilor – nota red.), să-și asume pe deplin ce va urma. Aici mă refer în primul rând la Partidul Democrat și Partidul Acțiune și Solidaritate a Maiei Sandu. Noi considerăm că, în momentul de față, capitala ajunge în mâna PDM și a lui Vlad Plahotniuc, iar de acest lucru se face, în mare parte, de vină Maia Sandu, dacă nu în totalitate. Dumneaei să explice tuturor celor pe care i-a îndemnat să rămână acasă. Pentru că cei care sunt într-un fel sau altul simpatizanți ai PSRM, sau nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în Chișinău, au ieșit (la vot – nota red.)”, a precizat el.

Ion Ceban a menționat că PAS-ul Maiei Sandu este formațiunea care a putut influența rezultatele alegerilor, iar boicotarea plebiscitului este în favoarea PDM-ului.

Amintim că referendumul „anti-Chirtoacă” a eșuat din cauza prezenței scăzute la urnele de vot. Până la ora 21.00 la urne au ieșit puțin peste 110 mii de alegători - cu 100 mii mai puțin decât minimul necesar de 33%.