Referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a luat sfârșit. La ora 21:00, toate secțiile de votare, conform prevederilor legislației, s-au închis.

Potrivit datelor preliminare, până la ora 21.00, la urne au ieșit 110 502 de alegători, ceea ce constituie 17.53% din numărul cetățenilor cu drept de vot. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puțin 33% dintre cei peste 640 de mii de alegători, ceea ce constituie puțin peste 210 mii de alegători.

De precizat că nu este prima încercare a PSRM și a liderului neoficial al acestuia, Igor Dodon, de a obține șefia capitalei. În anul 2011 Igor Dodon, pe atunci comunist, a candidat la fotoliul de primar, însă a fost învins de Dorin Chirtoacă. Ulterior, în anul 2015, succesorul lui Dodon la șefia PSRM, Zinaida Greceanîi, a luptat pentru funcția de primar general, însă și de această dată Chirtoacă a obținut victoria în fața socialiștilor.

Chiar dacă nu cunoaștem deocamdată câți dintre alegători au votat la referendum pentru demisia lui Chirtoacă și câți au votat pentru păstrarea acestuia în funcție, cert este faptul că numărul total de alegători prezenți la urnele de vot este mult mai mic decât numărul cetățenilor care l-au susținut pe Dodon în primul tur al campaniei prezidențiale din 2016 (158 485 de alegători).