Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale (CECE) Chișinău vine cu anumite precizări în legătura cu constatarea anumitor încălcări din partea observatorilor asociației Promo-LEX în cadrul unor secții de votare. Potrivit secretarului CECE, Ina Babin, doar în câteva cazuri informația cu privire la depistarea încălcărilor a fost confirmată.

Printre încălcările depistate de Promo-LEX se menționează despre prezența materialelor de publicitate în apropierea secțiilor de votare, încălcarea procedurii de sigilare a urnelor de vot, deficiențe în funcționarea programului SIAS Alegeri, dar și fotografierea buletinelor de vot.

Secretara CECE a confirmat cazurile cu privire la prezența materialelor electorale în apropierea secțiilor de votare, însă în ceea ce privește procedura de sigilare a urnelor de vot – nu a fost înregistrat nimic ieșit din comun. Ina Babin a menționat că în mai multe cazuri, urnele nesigilate din cadrul secțiilor de votare nu erau folosite de către membrii biroului electoral.

Cu privire la deficiențele de funcționare a SIAS Alegeri, secretare CECE a precizat că problemele au apărut din cazul factorului uman.

În primul caz o persoană s-a înregistrat în SIAS Alegeri, însă nu s-a regăsit în lista de bază. Membrii secției de votare i-au propus să voteze în baza listelor suplimentare, însă el a refuzat și a plecat din birou.

----În alt caz, persoana a semnat pentru a primi buletinul de vot, însă a refuzat să-i fie aplicată ștampila în buletinul de identitate până când nu a primit buletinul de vot. Membrii secției de votare au încercat să-i explice că procedura prevede că buletinul este oferit doar după ce este aplicată ștampila, însă persoana a refuzat, părăsind oficiul secției de votare.

O altă încălcare a fost înregistrată în sectorul Botanica unde o persoană a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea făcută. La fața locului a fost chemată poliția care a întocmit procesul verbal pe acest caz.