Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a avut astăzi un mesaj pentru locuitorii Chișinăului. Aflându-se într-o vizită în orașul Costești, raionul Ialoveni, Năstase a declarat în live-ul său postat pe Facebook că cei care doresc să meargă la referendum - să o facă, iar cei care nu vor - să nu o facă.

Liderul PPDA mai spune că are încredere în discernământul locuitorilor din Chișinăueni. Totodată, Năstase remarcă faptul că acum se află în teritoriu, iar după vizita de la Costești urmează să meargă într-o altă localitate, unde are programată încă o întâlnire cu cetățenii.

Ținem să precizăm că, spre deosebire de Partidul Acțiune și Solidaritate, care a declarat deschis că boicotează referendumul, PPDA nu a ieșit cu o poziție clară. Anterior, Năstase a mai menționat că simpatizanții PPDA au mână liberă să decidă dacă vor participa la referendum sau nu. În același timp, mai mulți aciviști civici susținători ai PAS au îndemnat locuitorii Capitalei să meargă la referendum, iar Sergiu Tofilat,unul din organizatorii mitingurilor de protest contra sistemului mixt, la fel simpatizant PAS, chiar și-a propus candidatura pentru alegerile locale anticipate la primăria Chișinău. 

Locuitorii capitalei pot merge astăzi la urnele de vot pentru a se expune dacă vor sau nu ca primarul suspendat Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția pe care o deține. Astfel, secțiile de vot au fost deschise în municipiul Chișinău la ora 07:00.

Pentru organizarea și desfășurarea referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău din data de 19 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Pentru tipărire s-au cheltuit peste 98 de mii de lei.

Referendumul a fost inițiat de consilierii muncipali din cadrul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. La 11 mai 2017, Judecătoria Chişinău a înmânat listele de subscripție și legitimațiile membrilor grupului de inițiativă, în vederea colectării semnăturilor pentru organizarea și desfășurarea referendumului cu privire la demisia primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Ulterior CEC a decis organizarea referendumului pentru data de 19 noiembrie, după ce Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie cu privire la organizarea referendumului asupra demisiei primarului general al capitalei.

Pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă sunt necesare voturile „pentru" a cel puţin 163 570 de alegători.

Dacă primarul va fi revocat din funcție, vor fi organizate alegeri locale noi, care cel mai probabil ar trebui să aibă loc în primăvara anului viitor.