Locuitorii Capitalei pot merge astăzi la urnele de vot pentru a se expune dacă vor sau nu ca primarul suspendat Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția pe care o deține. Astfel secțiile de vot au fost deschise în municipiul Chișinău la ora 07:00.

Pentru organizarea și desfășurarea referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău din data de 19 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Pentru tipărire s-au cheltuit peste 98 de mii de lei.

Referendumul a fost inițiat de consilierii muncipali din cadrul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. La 11 mai 2017, Judecătoria Chişinău a înmânat listele de subscripție și legitimațiile membrilor grupului de inițiativă, în vederea colectării semnăturilor pentru organizarea și desfășurarea referendumului cu privire la demisia primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Ulterior CEC a decis organizarea referendumului pentru data de 19 noiembrie, după ce Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie cu privire la organizarea referendumului asupra demisiei primarului general al capitalei.

Pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă sunt necesare voturile „pentru" a cel puţin 163 570 de alegători.

Dacă primarul va fi revocat din funcție, vor fi organizate alegeri locale noi, care cel mai probabil ar trebui să aibă loc în primăvara anului viitor.