Duminica, 19 noiembrie, în municipiul Chișinău va avea loc referendumul local privind revocarea din funcție a primarului general, Dorin Chirtoacă. Chiar dacă campania electorală a început la mijlocul lunii septembrie, startul pregătirilor pentru plebiscit a fost dat încă în luna martie.

Vom încerca să trecem în revistă principalele evenimente care au stat la baza referendumului „anti-Chirtoacă”.

Începutul, chiar și neoficial, al procesului de organizare a referendumului a avut loc la data de 14 martie 2017, când, în cadrul unui briefing de presă, consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor, în frunte cu Ion Ceban, au anunțat despre crearea, în timpul cel mai apropiat, a grupului de inițiativă privind colectarea semnăturilor pentru desfășurarea referendumului.

Orașul se sufocă de ignoranță, iresponsabilitate și incompetență. Orașul nu este confortabil absolut pentru toate categoriile de vârstă. Investitorii fug din acest oraș, sau nu vin din cauza corupției și cumătrismului. După fiecare iarnă, orașul arată ca după o catastrofă ecologică”, a declarat atunci Ceban.

Peste 11 zile, la data de 25 martie, Ion Ceban a anunțat despre crearea grupului de inițiativă care urma ca, la data de 27 martie, să depună dosarul pentru inițierea procedurii de colectare a semnăturilor: „Suntem hotărâți ca până la sfârșitul acestui an să fie anunțate alegeri în Chişinău, iar orășenii să poată să aleagă un primar care să-i reprezinte”.

Zis și făcut. Pe 27 martie documentele au fost depuse la Judecătoria Chișinău.

La data de 4 aprilie, magistrații Judecătoriei Chișinău și-au anunțat verdictul: cererea de înregistrare a grupului de inițiativă a fost respinsă. În motivarea deciziei ei au menționat că cererea este neîntemeiată.

În paralel cu depunerea de către PSRM a contestației la Curtea de Apel Chișinău, în cadrul Consiliului Municipal se purtau negocieri pe marginea inițierii referendumului în cadrul legislativului local. Inițiatorii referendumului au fost consilierii PPEM, care și-au chemat colegii să demită primarul. Pentru suspendarea din funcție a lui Chirtoacă cu organizarea ulterioară a referendumului au fost necesare voturile a 34 de consilieri – numărul tuturor consilierilor din CMC, cu excepția celor 17 liberali.

La data de 10 aprilie, CMC s-a întrunit în ședință pentru a discuta subiectul cu privire la inițierea referendumului, însă liberal-democratul Adrian Culai și democratul Liviu Oboroc au cerut o pauză pentru a consulta formațiunile pe care le reprezintă.

Puțin peste două săptămâni, la data de 27 aprilie, Curtea de Apel s-a pronunțat în favoarea socialiștilor, casând decizia primei instanțe.

Potrivit hotărârii Curții de Apel: se admite apelul, se casează hotărârea Judecătoriei Buiucani și se emite o nouă hotărâre prin care se admite cererea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor care să ducă la declanșarea referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă; se înregistrează grupul de inițiativă în număr de 460 de persoane.

Ulterior, la data de 5 mai, documentele de înregistrare a grupului de inițiativă și eliberarea listelor de subscripție au ajuns pe masa Comisiei Electorale Centrale. Aceasta le-a expediat Judecătoriei Chișinău care, la rândul său, la data de 11 mai, a înmânat listele de subscripție și legitimațiile membrilor grupului de inițiativă. Tot atunci, PSRM a anunțat că primul cort va fi instalat în fața întreprinderii „Poșta Moldovei”, la intersecția străzilor bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Vlaicu Pârcălab, iar primul va semna președintele Igor Dodon, contracandidatul lui Dorin Chirtoacă din electorale 2011.

La data de 16 mai, Comisia Electorală Centrală a stabilit cifra exactă pentru referendumul „anti-Chirtoacă”. Astfel, pentru inițierea referendumului au fost necesare 64 411 de semnături, ceea ce constituie 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în municipiul Chișinău.

Avocații edilului capitalei au contestat, la data de 18 mai, înregistrarea grupului de inițiativă la Curtea Supremă de Justiție.

Peste trei zile, la data de 21 mai, CSJ a anunțat respingerea solicitării avocaților primarului, declarându-l inadmisibil. Tot în acea zi, Judecătoria Chișinău a examinat dosarul depus de PSRM privind semnăturile colectate (75 442 semnături valabile), avizând pozitiv inițierea referendumul „anti-Chirtoacă”.

Ulterior, Dorin Chirtoacă, dar și avocații acestuia, au încercat să amâne desfășurarea plebiscitului, solicitând verificarea autenticității semnăturilor din listele de subscripție, însă, la data de 11 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea apărătorilor, menținând hotărârea instanței inferioare privind înregistrarea grupului de inițiativă.

Ziua următoare, 12 septembrie, CMC, care a primit anterior documentele din partea Judecătoriei Chișinău, a propus desfășurarea referendumului pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă pentru data de 19 noiembrie. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 26 de consilieri din partea fracțiunilor PSRM, PPEM, PN, PCRM, dar și consilierilor PLDM și PD.

Președintele fracțiunii PL, Ion Cebanu, s-a arătat nemulțumit de decizia consilierilor fracțiunii PPEM de a susține propunerea socialiștilor.

I-am propus lor funcția de viceprimar, dar au refuzat, pentru că sunt mână-n mână cu socialiștii. Ei vor să-i ajute să ia cheile primăriei. Dacă vreți să lingeți papucii la socialiști și, prin ei, ai Kremlinului, mergeți înainte”, a menționat el în cadrul ședinței Consiliului.

În replică, președintele fracțiunii PPEM, Ruslan Codreanu, a declarat că PL se face vinovat de toate fărădelegile din ultimii 10 ani din capitală.

Dacă suntem noi anti-Chișinău și anti-Moldova, atunci nu știu cine sunteți dvs. care, timp de 10 ani, ați băgat Chișinăul într-o groapă. Trebuie să răspundeți în fața oamenilor unde sunt banii din bugetul municipal și cum i-a cheltuit primarul fără decizia Consiliului. Trebuie să răspundeți de ce la fiecare colț sunt gherete, farmacii și benzinării și de ce sunt vândute loturi cu 10 mii de lei, când trebuiau vândute cu milioane, iar după aceasta plângeți că nu aveți bani pentru funcționari publici”, a spus el.

Peste o săptămână, la data de 19 septembrie, Comisia Electorală Centrală a confirmat data de 19 noiembrie pentru desfășurarea referendumului. Totodată, CEC a decis, la data de 26 septembrie, că pentru o bună desfășurare și organizare a referendumului sunt necesare 8.9 milioane de lei.

Avocații lui Chirtoacă au mai încercat să atace în judecată procedurile de desfășurare a referendumului, însă instanțele superioare le-a respins pe motiv că acestea sunt neîntemeiate.

La data de 3 octombrie, CEC a făcut publică lista partidelor și organizațiilor social-politice care au dreptul să participe la referendum. În listă au fost incluse 45 de formațiuni politice.

La mijlocul lunii octombrie, Dorin Chirtoacă, fiind în arest la domiciliu, a solicitat să fie înregistrat în calitate de participant la referendum, însă, la data de 19 octombrie, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale (CECE) Chișinău a refuzat înregistrarea acestuia, invocând faptul că cererea cu privire la înregistrare se depune personal, nu de reprezentanții acestuia, dar și faptul că în legislația electorală nu se regăsesc persoanele fizice care ar putea să se înregistreze în acest plebiscit.

La data de 15 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a inițiat tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Acestea urmau să ajungă zilele trecute către toate secțiile de votare.

Precizăm că pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția de primar, „pentru” trebuie să voteze cel puțin 163 570 de alegători.