O delegaţie a Partidului Popular European a făcut, la Chişinău, în cadrul unei conferințe de presă, un apel către alegătorii din Republica Moldova. Aceștia au declarat că - după toate sondajele analizate - au ajuns la concluzia că Maia Sandu este candidatul cel mai potrivit pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, iar alegători ar trebui să ofere votul unui candidat pro-european.

Acum Republica Moldova va alege dacă va merge pe calea renovării sau dacă va face câțiva pași înapoi. Este foarte important ca toți cei care văd viitorul Republicii Moldova în asociere cu Uniunea Europeană să își unească forțele și să susțină un singur candidat comun pentru alegerile parlamentare, iată de ce noi venim cu propunera către ceilalți candidați proeuropeni să își retragă candidatura în favoarea Maiei Sandu și să își îndemne votanți să o aleagă pe dumneaei ", a menționat Sandra Kalniete, reprezentanta Parlamentului European.

Ofi­ci­a­lii au sub­li­niat fap­tul că există peri­co­lul fra­u­dă­rii ale­ge­ri­lor de către „coor­do­na­tor", dar și că aspec­tul finan­ță­rii campaniei lui Dodon prin inter­me­diul bani­lor din stră­i­nă­tate tre­buie elu­ci­dat. Mai mult, mem­brii PPE au decla­rat că „niciun can­di­dat corupt" sau asu­pra căruia pla­nează sus­pi­ciuni de corup­ție, nu poate fi un „can­di­dat proeuropean".

Tot­o­dată, aceasta a sub­li­niat că pre­șe­din­tele nu are un rol și atri­bu­țiii atât de impor­tante, dar ale­ge­rile vor sta­bili direc­ția de dezvol­tare a Republicii Mol­dova.

Precizăm că o delegaţie a Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, condusă de vicepreşedinta Sandra Kalniete, va efectua, joi şi vineri, o vizită în Republica Moldova, informează un comunicat al Grupului PPE remis Agerpres.

Din delegaţie mai fac parte Cristian Dan Preda, în calitate de coordonator al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), şi Laima Liucija Andrikiene, membru în aceeaşi Comisie.

Joi, membrii delegaţiei s-au întâlnit cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. De asemenea, era prevăzută o întrevedere cu reprezentanţi ai Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Liliana Palihovici, Andrei Spânu şi Victor Roşca, precum şi cu membri ai unor organizaţii non-guvernamentale.

Vineri, parlamentarii europeni au o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi reuniuni separate cu Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, PAS), Andrei Năstase (Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr, PPDA) şi Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova, PPEM).