Partidul Socialiștilor a încercat să-și dubleze prezența observatorilor la secțiile de votare în cadrul referendumului local din 19 noiembrie cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, însă fără succes. Comisia Electorală Centrală a refuzat azi acreditarea observatorilor din partea Asociației Obștești „Institutul pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, formate din membrii PSRM.

Potrivit proiectului de hotărâre, CEC urma să înregistreze 264 de observatori naționali. În cadrul dezbaterilor proiectului, Andrei Volentir, membru al comisiei, a atras atenția asupra faptului că în listă se regăsesc și actori politici.

Nu știu cât este de calificată această organizație… Reieșind din lista nominală a candidaturilor prezentate, rezultă că această organizație este afiliată politic, se regăsesc consilieri municipali, deputați. Întrebarea mea este dacă nu se va întâmpla în așa fel încât se vor suprapune în aceleași secții de votare acești observatori cu observatorii desemnați de către concurentul sau participantul la referendum în cazul dat? Avem 264 de persoane, avem în jur de 300 de secții de votare în municipiu. Participantul la referendum, partidul politic are dreptul să delege câte un reprezentant pe lângă fiecare secție de votare. Asistăm practic la dublarea prezenței unui participant la referendum cu câte doi observatori” a declarat el.

La rândul său, vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a declarat că potrivit Codului electoral, orice organizație are dreptul să-și delege observatorii și nu există nicio interdicție în acest sens.

Totuși, supus votului, proiectul a fost susținut doar de 4 membri CEC din cei 6 prezenți la ședință. PRO au votat Vadim Filipov, Rodica Ciubotaru, Vasile Gafton și Sergiu Gurduza, pe când Andrei Volentir și Vladimir Șarban s-au abținut de la vot.

De precizat că în lista membrilor Asociației obștești se regăsesc deputații socialiști Elena Hrenova, Anatolie Labuneț, Oleg Lipskii, Radu Mudreac. Totodată, în listă se regăsesc și consilierii municipali din partea PSRM Serghei Basiuc-Brînzei, Alexandr Comarov, Anton Leadschii, Alexandr Melniciuc, Vitalie Mucan, Alexandr Odințov, Iuri Vitneanski.