O reuniune în formatul „5+2”(Transnistria, R. Moldova, Ucraina, Rusia şi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), alături de SUA şi UE, ca observatori externi), va avea loc pe data de 27-28 noiembrie la Viena. Informația a fost confirmată pentru DESCHIDE.MD de către Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

„Azi am primit scrisoare oficială de invitație din partea mediatorilor formatului Rusia, Ucraina și OSCE. Suntem invitați, pe data de 27-28, la Viena, pentru a desfășura următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2”, ne-a declarat Bălan. 

Oficialul a precizat că la reuniune urmează a fi discutat conținutul „Pachetului Berlin plus”, care prezintă opt subiecte de bază: accesul proprietarilor la pământurile din raionul Dubăsari; școlile cu predare în grafie latină; asigurarea libertății de circulație; podul de la Gura Bâcului; restabilirea legăturii telefonice între ambele maluri ale râului Nistru; înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană la Registru și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare pe altele fără așa-numite „însemne de stat”. Toate subiectele dezbătute reprezintă interesele Chișinăului. 

Amintim că ultima reuniune în formatul 5+2 a vut loc la Berlin în vara anului 2016. Negocierile de la Berlin în formatul „5+2” s-au încheiat cu semnarea unui protocol. Documentul conţine acţiunile pe care şi le-au propus să le realizeze părţile în viitorul apropiat pentru a reglementa conflictul transnistrean.

Totodată, ținem să precizăm că în ultima perioadă Tiraspolul s-a arătat foarte interesat de desfășuirarea formatului de negocieri. Deși au cerut la toate ieșirile în public, în special la întrevederi cu oficiali străini, convocarea unei noi runde de negocieri în Formatul „5+2”, autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului nu și-au onorat angajamentele luate la ultimele negocieri, cu privire la școlile cu predare în limba română din transnistria , precum și a miilor de fermieri din raionul Dubăsari cărora li s-a interzis accesul la pământurile lor.