Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a discutat cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit despre noi oportunităţi de intensificare a parteneriatului dintre armatele Republicii Moldova şi SUA. Cei doi au vorbit și despre pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi activităţi şi exerciţii desfăşurate de Armata Naţională în comun cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Sturza i-a prezentat oficialului american agenda de reforme, pe care îşi propune s-o realizeze în calitate de ministru, în special aprobarea documentelor strategice: Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară, majorarea bugetului apărării şi intensificarea participării militarilor Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării. 

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului SUA pentru sprijin în cadrul programelor de asistenţă şi instruire, care au avut ca finalitate consolidarea sistemului de apărare al Republicii Moldova. Ministrul Apărării s-a referit, în acest sens, la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament şi unităţi de tehnică, precum şi activităţi şi exerciţii desfăşurate în comun de Armata Naţională cu Garda Naţională a Statului Carolina de Nord.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia SUA la reconstrucţia Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca în cadrul Iniţiativei Globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Eugen Sturza a menţionat că datorită acestui proiect, militarii moldoveni detaşaţi în misiuni externe vor avea condiţii optime de pregătire.

La rândul său, ambasadorul James D. Pettit a salutat numirea lui Eugen Sturza în funcţie şi şi-a exprimat încrederea că iniţiativele noului ministru vor impulsiona reformele în sectorul de apărare. Oficialul a adăugat că SUA vor continua să sprijine eforturile de modernizare a Armatei Naţionale, este menționat în comunicatul Ministerului Apărării. 

-------------------- Amintim că SUA ar fi sistat la sfârșitul acestei veri finanțarea Armatei Naționale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină). Armata Națională a Republicii Moldova ar fi putut pierde 12,7 milioane de dolari, fond destinat reformării și modernizării Armatei. Motivul pentru care partenerii americani au suspendat atunci finanțarea a fost refuzul autorităților moldovenești de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile și exercițiile militare regionale. Ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că va depune plângere penală împotriva lui Igor Dodon pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare națională al Republicii Moldova.

Vom preciza că finanțarea care ar fi fost sistată de SUA ($12,7 mln.) reprezintă aproape jumătate din bugetul actual al Armatei Naționale (550 mln. de lei). Or în ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare. În același timp, începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Această tendință nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situația de securitate din regiune s-a înrăutățit subit.

În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB, se arată într-o analiză a Expert-Grup.