Fostul premier Ion Sturza spune că Fondul Monetar Internațional poartă „o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc și furtul miliardului”, fiind de părerea că Fondul nu face o favoare Chișinăului prin refinanțarea, de 179 de milioane de dolari. O declaraţie, cel puţin stranie, din partea lui Sturza, în condiţiile în care tot el spunea, la mijlocul lunii iulie, că semnarea unui Memorandum cu FMI este vital pentru Republica Moldova.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sturza își cere scuze „de la FMI, Guvern, Ministerul Finanțelor, BNM, Candu & Co, pentru că a deranjat „mejduusobcikul" confortabil al actului final de umilință a moldovenilor.”

Fostul prim-ministru declară că: FMI poartă o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc și furtul miliardului. Conform „fișei de post", FMI monitorizează politica monetară și sistemul financiar. A avut suficiente resurse și „trupe", misiuni permanente și în deplasare, acces la informații non-stop. Ce s-a făcut? S-a informat pentru „dosar"? Voi cere, în calitatea mea de parte „vătămată", ca cetățean al Republicii Moldova, Consiliului director al FMI să lanseze o investigație să știm care a fost rolul și (ne)implicarea angajaților FMI în dezastrul sistemului financiar moldovenesc și în jaful secolului”.

În continuare, Sturza opinează că FMI nu ne face o favoare: „Să nu creadă cineva că FMI ne face o favoare. Creditele vor trebui rambursate. Favoare ne-ar face, dacă ar implementa și în Moldova propriile politici de bune practici, transparență și guvernanță financiară. E ușor să te prinzi în horă cu localnicii pentru a ascunde propria incompetență!”,

Deschide.MD amintește că, în iulie, fostul premier Ion Sturza spunea că semnarea unui Memorandum cu FMI este unul vital pentru Republica Moldova și a calificat drept neobolşevism încercarea liderului PAS, Maia Sandu de a determina FMI să nu semneze un nou acord cu cu actuala Guvernare din Republica Moldova.

Maia Sandu spunea atunci, într-o scrisoare adresată FMI, că bani care vor fi acordați de Fond pentru Republica Moldova ar putea fi furați. Politicianul solicita să fie implicată o parte terță, care să monitorizeze gestionarea banilor.

Ulterior, această solicitare a liderului PAS a stârnit o serie de reacții nu doar din partea lui Ion Sturza, dar și din partea Guvernării, premierul Filip catalogând acele declarații ale fostului ministru Maia Sandu drept un gest cinic față de cetățenii Republicii Moldova și lipsit de responsabilitate.