Angajații cu tastatură şi microfon ai PSRM o dau pe sofisme: că şi-ar fi donat lefurile în calitatea lor de cetăţeni şi locuitori ai capitalei, nu de jurnalişti şi deci de oameni implicaţi deontologic. Este vorba de presa afiliată socialiştilor (NTV Moldova, Acent TV etc.), ai cărei angajaţi şi-au sprijinit patronul politic cu sute de mii de lei - declaraţi ca provenind din propriile salarii - în referendumul de demitere a primarului general al capitalei.

Analizând raportul financiar, publicat pe pagina Comisiei Electorale Centrale, am găsit în jur de 20 de angajați ai mass-media afiliată PSRM. Printre aceștia se numără atât reprezentanții posturilor TV, cât și a portalurilor de știri.

NTV Moldova: Ghenadie Plămădeală, Vitalie Dragalin, Sergiu Semionov, Sergiu Strungaru, Andrei Iepure, Dumitru Șagov, Olesea Zavarscaia, Marin Zbîrnea, Larisa Bucicovscaia, Serghei Țoi;

AccentTV: Eugeniu Mihailov, Iulia Savciuc, Ana Gherman, Stanislav Vîjga, Denis Picov;

TNT Moldova: Dumitru Buimistru;

www.bloknot-moldova.md: Mihail Ahremțev;

La fel, în lista jurnaliștilor care au finanțat PSRM se regăsește și ex-redactor-șef al portalului www.noi.md, Irina Astahova, însă actualmente ea activează în calitate de șef al Serviciului de presă al PSRM.

Solicitați de reporterii Deschide.MD, mai mulți jurnaliști ne-au declarat că ei pot delimita viața personală de activitatea pe care o desfășoară de zi cu zi, iar finanțarea unui sau altui partid politic într-o campanie electorală este, mai degrabă, exprimarea poziției civice.

Stanislav Vîjga, director general AccentTV:Sunt un cetățean cu acte în regulă al municipiului Chișinău și, ca fiecare locuitor al său, eu am dreptul la propria opinie privind autoritățile municipale și la susținerea referendumului cu privire la revocarea acesteia”.

Sergiu Strungaru, producător NTV Moldova, realizatorul emisiunii „Acces Direct”:Finanțarea nu are nimic cu apartenența politică. Poți face donații și să nu ai apartenență politică. Una e să ai anumite viziuni, dar trebuie să faci o distincție între activitatea pe care o desfășori atunci când îți faci meseria. În ceea ce privește eventualele acuzații, în această țară fiecare se acuză cum dorește. Dacă te-ai uita în gura fiecăruia, ar trebui să stai acasă cu lăcata pe ușă”.

Dumitru Buimistru, jurnalist, membrul proiectului umoristic «Соседи» [Vecinii], TNT Moldova:Eu am donat pentru organizarea referendumului. Mai exact, sarcina principală, nu doar a Partidului Socialiștilor, dar și a tuturor cetățenilor - cărora le pasă de soarta orașului - e să ajute la organizarea acestui referendum pentru a elibera Primăria de oamenii care se află acolo de 10 ani și nu fac, practic, nimic pentru a îmbunătăți condițiile în care trăim. Eu sunt chișinăuian și mie nu-mi place ceea ce se întâmplă în țara noastră în ultimii ani; mai mult ca atât, ceea ce se întâmplă în capitală, care a devenit simbolul unui sistem corupt, al cumetrismului și al multor altora.

Atunci când eu activez în calitate de jurnalist este una, însă scopul meu principal în viață nu este să devin un jurnalist, ci un cetățean căruia îi pasă de soarta cartierului său, de soarta orașului unde eu doresc să-mi construiesc aceeași carieră de jurnalist. Dacă am donat bani, am făcut acest lucru nu în calitate de jurnalistul Dumitru Buimistru, dar în calitate de chișinăuian care este gata să le spună tuturor în față: «Da, băieți, mergeți la referendum!»”.

----Amintim că Deschide.MD a scris anterior despre faptul că mai mulți jurnaliști ai mass-media afiliate PSRM au decis să-și doneze salariile pentru a susține formațiunea în campania electorală privind revocarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al capitalei.