Fostul prim-ministru Ion Sturza recunoaște că a „forțat un pic”, dând „conotații politice”, în postarea sa de ieri, prin care spune că membrii Consiliului Director al FMI nu au discutat programul de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova la ultima ședință din 19 octombrie.

Sturza spunea aseară, pe Facebook, că o finanțare din partea FMI nu va fi acordată pe parcursul acestui an. După ce i-au răspuns atât speaker-ul Adrian Candu, ministerul de Finanțe, cât și Reprezentanța FMI în Republica Moldova, menționând că „nu au avut loc nici un fel de amânări” privind Memorandumul Republicii Moldova cu FMI, Sturza scrie că „postarea sa referitor la acordul cu FMI a stârnit mari emoții”.

„Am înțeles că FMI urmează să-mi răspundă printr-un comunicat oficial. Perfect! Recunosc, am forțat un pic, dând conotații politice. Lipsa totală de transparență în jurul acestui acord, care are implicații extrem de importante pentru moldoveni, mă face să fiu furios! Cei care negociază vor pleca odată, noi rămânem cu 20 de miliarde de plătit! Ce contează câteva zeci de milioane de la FMI, care a supravegheat sectorul bancar de-a lungul anilor?! Mama lor de hoți... Şi încă guvernanții ne dau lecții de bună purtare! P.S.: sau a fost Moldinconbank ultima condiție ?”, a scris fostul prim-ministru. 

Amintim că ieri reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a precizat că data ședinței Consiliului de directori executivi la care va fi examinată chestiunea privind memorandumul cu RM, va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Instituţia mai precizează că nu au avut loc niciun fel de amânări în această privință.

Coincidenţă sau nu, dar anunţul lui Sturza a apărut după ce, ieri, doi congresmani americani au scris conducerii FMI să nu dea bani Republicii Moldova până nu se asigură că aceştia nu vor fi primiţi de cei care au furat miliardul. O copie a scrisorii respective a fost publicată de Andrei Năstase pe Facebook, după ce, anterior, liderul PPDA a avut o întrevedere cu cei doi oficiali americani.

Despre aceleaşi afirmaţii ale lui Sturza, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat pentru Deschide.MD că, "fie domnul Sturza devine o persoană foarte rău informată, fie devine o persoană mincinoasă, care încearcă să manipuleze opinia publică, mai ales că o face în context electoral".