Renato Usatîi a declarat că ar avea statutul procesual de martor în dosarul „Gorbunţov", care este investigat în România. Din acest motiv nu poate oferi prea multe detalii, însă a ținut să menționeze că tot ce spune el "este documentat și reprezintă materiale din dosarul penal". Declarațiile au fost făcute aseară în timpul unei intervenții prin telefon, la emisiunea ”Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Usatîi a spus că asasinatul în privința lui Gorbunțov a fost comandat de cineva de la Chișinău, iar acum Vlad Plahotniuc prin intermediul procurorilor pe care îi controlează, încearcă să șteargă urmele în acest caz. Usatîi mai spune că aceste acțiuni au loc acum pentru că Proca s-ar fi pregătit să vorbească în cadrul anchetei de la București și să recunoască cine a fost comanditarul adevărat al crimelor pe care le-a comis, iar Vlad Plahotniuc a vrut să-i închidă gură. 

În consecință, la Chișinău, ar fi fost arestată soția, cumnatul și un apropiat al lui Proca, pentru a-l intimida și a-l face să-și schimbe intenția de a spune cine ”e comanditarul adevărat”. Usatîi mai spune că, potrivit informațiilor pe care le deține, killerul deja ar fi  renunțat să facă mărturiile.

Renato Usatâi a povestit ce au discutat poliţiştii şi procurorii chişinăuieni, la Londra, cu Gorbunţov, care este dat în căutare de Interpol.

„Ei i-au povestit lui Gorbunţov despre negocierile lui Proca cu Malarciuc, care, trebuie să vă spun, într-adevăr au loc. Însă astăzi nu vă pot spune în detalii ce şi cum". El a mai precizat că, la fel, este adevărat ca i-a transmis nişte bani lui Malarciuc, însă aceasta a fost coordonat cu organele de drept din România.

Usatîi a amintit şi despre faptul că, timp de 6 ani, în Moldova „nu l-au atins pe judecătorul lui Proca, însă acum s-au speriat de ceva". 

Amintim că, ieri, unul dintre presupușii intermediari dintre Renato Usatîi şi asasinul în serie Vitalie Proca a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Este vorba despre David Davidian - cumnatul lui Proca -, care a fost trimis de Renato Usatîi în România pentru a transmite un avans de 100 de mii de dolari din cei 600 de mii promiși și pentru a-l convinge pe Proca să depună declarații false despre cel care a comandat omorul bancherului rus Gherman Gorbunţov.

Potrivit surselor din anchetă, Davidian a fost anterior cercetat penal pentru tentativă de omor și fals în acte, iar, în urma perchezițiilor făcute de poliție acasă la el, au fost găsite două arme nedeclarate.

La fel vom aminti că 30 iunie curent, Vitalie Proca a fost condamnat de instanța din România la 21 de ani de închisoare. Proca este acuzat că, în 2012, a încercat să omoare un tânăr în cartierul Vitan din București, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu.

Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor în Londra, asupra bancherului rus Gherman Gorbunțov. Anterior, Gorbunțov spunea că liderul „Partidului Nostru", Renato Usatîi ar fi implicat în această tentativă de asasinare.