Dacă în sondajul efectual în luna martie de compania IRI, Uniunea Europeană se afla cu un procent sub Uniunea Euroasiatică, în noul chestionar dat publicității zilele acestea, moldovenii au acordat mai multă încredere vectorului vestic, care l-a întrecut pe cel estic în preferințe de aderare.

Astfel, 49% dintre respondenți au precizat că preferă Uniunea Europeană, dacă R. Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale. Uniunea Euroasiatică se află în opțiunile a 38% dintre intervevați. De remarcat este că, față de sondajul efectuat în luna martie a acestui an, vectorul extern vestic a cunoscut o creștere de 7%, în timp ce vectorul extern estic se află în coborâre cu 5 procente.

Uniunea Europeană conduce și la capitolul „Cel mai bun partener economic și politic al R. Moldova”, comunitatea europeană fiind urmată de Rusia și România. De asemenea, 28% dintre moldoveni consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru R. Moldova, în timp ce Uniunea Europeană este o amenințare pentru 9% dintre cetățeni, iar România pentru 7%.

Uniunea Europeană și România sunt pe primele două poziții în ce privește relațiile bune avute de R. Moldova cu alte state, cele două fiind urmate de Rusia, SUA și Ucraina.

Sondajul IRI a fost realizat în perioada 23 septembrie – 17 octombrie, pe un eșantion de 1 514 respondenți. Marja de eroare este de +/-2,5%.

 

r