Delegației Uniunii Europene salută redeschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc

Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a semnat astăzi o declarație privind validarea Deciziei de protocol, care prevede redeschiderea Podului Gura Bîcului-Bîcioc.
Delegația UE speră că „semnarea deciziei protocolului privind redeschiderea podului Gura Bîcului-Bîcioc va oferi oportunități semnificativ crescute pentru facilitarea circulației persoanelor, transportului și bunurilor și activităților de afaceri pe ambele maluri ale Nistrului și în întreaga regiune”.
„Activitatea Președinției austriece în exercițiu a OSCE și reprezentanța OSCE la Chișinău a fost deosebit de importantă pentru atingerea acestui rezultat. Este important ca această decizie să fie pusă acum în aplicare după cum au convenit părțile, iar Uniunea Europeană este gata să sprijine acest lucru cât de mult posibil. Așa cum se arată în declarația Președinției în exercițiu a OSCE, sperăm că acest lucru poate facilita realizarea de următori pași în formatul 5 + 2. Uniunea Europeană își va continua participarea activă la negocierile privind procesul de reglementare transnistreană și așteaptă cu interes o întâlnire în formatul 5 + 2 în viitorul apropiat.”, se menționează în Declarație
ssssssssssssAmintim că vineri, 3 octombrie, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a semnat cu pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, un protocol, care presupune redeschiderea podului peste Nistru, Gura Bîcului – Bâcioc până pe data de 20 noiembrie curent.
Podul dintre Gura Bîcului și Bîcioc a fost aruncat în aer în timpul conflictului armat din anul 1992. În anul 2000, acesta a fost reparat, însă nu a fost dat în exploatare din cauza disesiunilor dintre cele două părți. De la distrugere, pe pod au fost amplasate punctele trupelor de pacificare. De menționat că podul dintre Gura Bâcului şi Bâcioc are o mare importanță logistică de transport, pentru că leagă Republica Moldova și Ucraina. Potrivit unui acord semnat în 1998, parafat în formatul „5+2”, niciun pod peste Nistru nu poate fi folosit în scopuri militare.