Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, dezminte informaţiile publicate de Ion Sturza, potrivit cărora, ieri, boardul FMI ar fi refuzat să examineze chestiunea privind semnarea unui Memorandum de finanţare cu Republica Moldova. Într-o declaraţie făcută pentru Deschide.MD, speakerul spune că, "fie domnul Sturza devine o persoană foarte rău informată, fie devine o persoană mincinoasă, care încearcă să manipuleze opinia publică, mai ales că o face în context electoral".

"Nu este adevărat că FMI nu are de gând să examineze chestiunea privind semnarea unui Memorandum cu Republica Moldova şi veţi vedea că în timpul cel mai apropiat vom avea noutăţi de la Washington. Iar cu acest prilej aş vrea să-l provoc pe domnul Sturza: dacă se confirmă ceea ce spun eu, dânsul va fi oare de acord să iasă în piaţa din centru şi să îşi ceară scuze de la cetăţenii pe care îi manipulează, dar şi de la partenerii noştri, pe care îi dezinformează a câta oară?", a declarat Andrian Candu. 

Preşedintele Parlamentului ne-a mai spus că niciodată nu s-a discutat data de 19 octombrie drept zi în care FMI urma să examineze chestiunea privind Memorandumul cu Republica Moldova.

"La ultimele discuţii pe care le-am avut eu la Washington, dar şi în cadrul celor pe care le-a avut delegaţia moldovenească din care a făcut parte inclusiv domnul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, şi ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, s-a discutat că şedinţa va fi la sfârşitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie. Din motivul că semnarea unui memorandum ţine de mai multe proceduri, mă abţin să fac alte declaraţii, pentru că asta ţine de responsabilitatea FMI", a adăugat oficialul.

Andrian Candu a conchis că "domnul Sturza, în calitatea sa de fost prim-ministru, probabil ar trebui să ştie că subiectele legate de finanţe şi economie trebuie abordate cu tact şi cu o anumită atitudine. Nu-i stă bine dumnealui să facă ceea ce face, mai ales dacă se pretinde a fi un profesionist". 

Fostul premier Ion Sturza a scris astăzi pe Facebook că membrii Consiliului Director al FMI nu au discutat programul de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova la ultima ședință din 19 octombrie. El consideră că o finanțare din partea acestei organizații internaționale nu va fi acordată pe parcursul acestui an.

"Ce ar însemna aceasta? Republica Moldova rămâne fără finanțare externă în anul curent, e vorba de circa 130 de milioane USD, respectiv, și cu o gaură în buget de trei miliarde de lei. E o sumă uriașă, imposibil de acoperit din resurse interne, împrumuturi bancare. Pensii, salarii, investiții. Incertă este și finanțarea în următorii ani. S-ar putea ca efortul inuman, dar și nelegal de a pune pe spatele oamenilor furtul miliardului (cică, o precondiție a FMI) să fie zadarnic sau, mai bine zis, un joc bine făcut de a ascunde beneficiarii reali ai furtului secolului", scrie Sturza pe contul său de pe Facebook.

Coincidenţă sau nu, dar anunţul lui Sturza a apărut după ce, ieri, doi congresmani americani au scris conducerii FMI să nu dea bani Republicii Moldova până nu se asigură că aceştia nu vor fi primiţi de cei care au furat miliardul.  O copie a scrisorii respective a fost publicată de Andrei Năstase pe Facebook, după ce, anterior, liderul PPDA a avut o întrevedere cu cei doi oficiali americani. 

Publicăm mai jos postarea integrală a lui Ion Sturza:

Amintim că în primele zile ale lunii octombrie, Speakerul Andrian Candu a avut, la Washington, o serie de întâlniri cu conducerea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale. Discuțiile au vizat nivelul de realizare a precondițiilor FMI pentru ca Republica Moldova să beneficieze de un program de reforme economice, susținut de un aranjament de finanțare pentru o perioadă de 3 ani, prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF).

Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, Andrian Candu a discutat despre nivelul de realizare a precondițiilor FMI cu noul Director executiv al FMI, Anthony de Lannoy și Vicepreședintele pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, Cyril Muller.