Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, consideră că în spatele numirii de astăzi a Silviei Radu în funcția de primar general interimar, ar sta Partidul Democrat. „PD a introdus-o abuziv pe ușa din spate a primăriei, violând, în mod barbar, orice norme democratice în acest sens”, scrie Munteanu pe facebook.

„Doar în Republica Moldova vei putea întâlni o astfel de măsură defectă de înțelegere și aplicare a democrației și statului de drept, când un viceprimar (declarat de Consiliul Europei – individ neautorizat) numește prin dispoziție alți doi viceprimari, apoi pe unul dintre acești (Silvia Radu – „independentă" de la PD) îl desemnează drept primar general interimar, iar dumnealui (Nistor Grozavu – îndrăgostit subit de PD, fiind în așteptare febrilă a acceptării sale în rândurile izbăvitoare și protectoare ale partidului de guvernare) își rezervă, prin dispoziție, „umila" poziție de simplu viceprimar", a comentat Munteanu.

Deschide.MD amintește că astăzi, 6 noiembrie, Silvia Radu, a fost numită primar general interimar al Chișinăului. Anunțul a fost făcut de Nistor Grozavu, care a deținut până acum interimatul, azi dimineață, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei.

Numirea a fost făcută în baza articolului 17 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, nr. 136 din 17 iunie, 2016, care prevede că, dacă viceprimarii nu sunt aleși de Consiliul municipal Chișinău, ori subiectul este exclus din agendă la două ședințe consecutive ale CMC, Primarul general numește viceprimarii prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal. De menționat că aceste proceduri legale au fost respectate. Subiectul alegerii viceprimarilor a fost în agenda CMC la două ședințe consecutive și s-au exclus din agendă.

Ca urmare a unor discuții anterioare, Nistor Grozavu și Ruslan Codreanu au semnat declarații în care anunță că nu vor exercita interimatul funcției de primar general, astfel că, potrivit legii, de astăzi interimatul acestei funcții trece la Silvia Radu. Conform legii, despre aceste decizii au fost informați, în scris, Consiliul municipal Chișinău și Cancelaria de Stat.

În cadrul unui briefing, Nistor Grozavu a subliniat că motivul pentru care a insistat să fie numiți viceprimarii este, pe de o parte, necesitatea de a avea echipa întreagă la conducerea Primariei Capitalei, dar, pe de altă parte, faptul că nu dorește să exercite la infinit funcția de primar interimar. Grozavu a mai declarat că a purtat discuții cu aleșii din CMC și, deși majoritatea consilierilor municipali n-au avut obiecții față de cele două candidaturi, decizia politică a acestor partide a fost ca să nu-și dea votul pentru acestea.

"Doamna Silvia Radu este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul Primăriei, are o experiență bogată, vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției. Pe Domnul Ruslan Codreanu îl cunoașteți de asemnea, este consilier municipal, un om cu o bogată experiență deja în administrația publică, un om foarte creativ și inspirat, am avut ocazia să colaborez foarte bine cu el și cred că împreună vom face o echipă foarte bună în conducerea Primăriei. Amândoi sunt oameni foarte serioși, integri și buni profesioniști", a spus Nistor Grozavu.

Silvia Radu și Ruslan Codreanu au fost prezentați în ședința operativă a instituțiilor Primăriei Capitalei