Viceprim-ministru pentru Reintegrare Gheorghe Bălan a semnat astăzi cu pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev un protocol, care presupune redeschiderea podului peste Nistru, Gura Bîcului – Bâcioc până pe data de 20 noiembrie curent.

„Mă bucur că s-a ajuns la înțelegerea de a redeschide podul de la gura Bâcului. Urmează ca, săptămâna viitoare, ambele părți să evalueze costurile pentru repararea podului, deoarece sunt nevoie de mici investiții. Aceste lucrări vor evolua concomitent cu circulația mijloacelor de transport, fără a îngreuna deplasarea agenților economici și a cetățenilor pe această porțiune de drum. Sperăm că acest coridor european să devină funcțional pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Bălan.

Ignatiev a spus că semnarea acestui document este un prim pas în rezolvarea problemelor apărute de-a lungul timpului.

 „Este un suces important nu doar pentru Transnistria și Republica Moldova, dar şi pentru Uniunea Europeană. Acest lucru va duce spre rezolvarea altor probleme, pentru îmbunătățirea vieților cetățenilor din Republica Moldova şi Transnistria. De asemenea, sperăm că fiecare problemă apărută va fi rezolvată doar pe o asemenea cale”, a spus la rândul său Ignatiev.

Potrivit celor doi, redeschiderea podului va avea un impact economic important pentr cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Podul dintre Gura Bîcului și Bîcioc a fost aruncat în aer în timpul conflictului armat din anul 1992. În anul 2000, acesta a fost reparat, însă nu a fost dat în exploatare din cauza disesiunilor  dintre cele două părți. De la distrugere, pe pod au fost amplasate punctele trupelor de pacificare.  De menționat că podul dintre Gura Bâcului şi Bâcioc are o importanță logistică de transport importantă, pentru că leagă Republica Moldova și Ucraina. Potrivit unui acord semnat în 1998, semnat în formatul „5+2”, niciun pod peste Nistru nu poate fi folosit în scopuri militare.

DESCHIDE.MD amintește că, acum câteva săptămâni, pretinsele autorități de la Tiraspol au venit cu inițiativa de a redeschide podul dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc.