Consilierii Silvia Radu şi Ruslan Codreanu pot fi numiţi în calitate de viceprimari ai municipiului Chişinău fără votul colegilor. Forul a exclus azi, pentru a doua oară, de pe ordinea de zi a şedinţei sale proiectul deciziei privind numirea celor doi - primul, fost director al Gas Natual Fenosa, cel de-al doilea, ales pe listele PPEM - în funcţiile menţionate. Potrivit statutului municipiului Chişinău, într-un astfel de caz, sarcina revine primarului general (sau ad-interimului său), care poate face numirea respectivă printr-o dispoziţie.

Proiectul de decizie a fost exclus de pe ordinea de zi cu votul a 25 de consilieri.

Potrivit prevederilor legislației, „viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 ședințe consecutive de către consiliul municipal sau nu întrunește numărul necesar de voturi la 2 ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal”.

Potrivit surselor Deschide.MD, Ruslan Codreanu și Silvia Radu au fost propuși în funcția de viceprimar de Nistor Grozavu. Mai mulți consilieri ne-au declarat că nu au discutat acest subiect anterior și nu au știut nimic despre intenția primarului interimar.

Noile prevederi ale Statutului municipiului Chișinău, care permit primarului să numească viceprimarii fără votul consilierilor, au fost introduse de Parlament în anul 2016, la solicitarea Partidului Liberal, care făcea parte pe atunci din coaliția de guvernare.