Maia Sandu, candidada PAS, PPDA si PLDM la alegerile prezidențiale din Moldova din 30 octombrie, se află la Bruxelles şi, într-un interviu cu corespondentul Radio Europa Liberă, şi-a exprimat temerile că alegerile de la sfârșitul lunii ar putea să fie grav afectate de comportamentul Partidului Democrat, care ar intimida alegătorii și ar intenţiona fraudarea alegerilor.

„Suntem foarte îngrijorați de încercările autorităților să fraudeze alegerile. Pot să aduc câteva exemple. Un număr tot mai mare de oameni raportează tentative de intimidare și, în special în rândul angajaților a instituțiilor de stat, studenți, sau chiar și în armată, oamenilor li se spune să voteze pentru candidatul PD și li se spune să prezinte dovezi ale votului prin fotografierea buletinului de vot”, declară liderul PAS.

Pe lângă aceasta, Maia Sandu afirmă că are dovezi ale acestor intimidări și asigură că autoritățile nu glumesc în acest sens. Ea prezintă drept exemplu un caz ce a avut loc în perioada de colectare a semnăturilor pentru candidații înscrişi în cursa pentru prezidențiale.

„Oamenilor li se spune că, dacă nu aduc aceste dovezi, vor avea probleme mai târziu, chiar s-ar putea să-și piardă locul de muncă. Și noi știm că autoritățile nu glumesc, pentru că avem dovezi.  În trecut, când se colectau semnăturile pentru candidatul Partidului Democrat unii oameni, care au refuzat să semneze, pentru că ei nu susțineau acest candidat, au pierdut locul de muncă”, afirmă ea.

Prezidențiabila susține că ştie primari cărora le-au fost promiși bani de Partidul Democrat în schimbul voturilor oferite pentru candidatul acestora în acea localitate.

„De asemenea, am auzit primari spunând că le-au fost promiși bani pentru comunitate în baza numărului de voturi ce urmează să le adune Partidul Democrat în aceste alegeri. Deci, acesta este un alt mod de utilizare a resurselor administrative și de a pune presiune asupra primarilor, cu scopul de a determina oamenii să voteze pentru un singur candidat. De asemenea, este și presa controlată și care face publicitate politică ascunsă, ce este împotriva legii”

Maia Sandu, fiind întrebată de corespondentul Radio Europa Liberă „ce diferență ar face pentru politica și viața din Moldova, dacă ar exista un președinte pro-Moscova în țară?”, s-a referit la liderul PSRM, Igor Dodon, care este un fidel susținător al Moscovei. Totodată, a ținut să menționeze despre relația apropiată dintre acesta și Vlad Plahotniuc, „așa-numitul coordonator al autorităților din Moldova”.

„Ei bine, în primul rând, candidatul care își spune candidat pro-Moscova, Igor Dodon, este un tip care vine de la vechiul Partid Comunist. El face parte din aceeași echipă ca și coordonatorul actual al autorităților din Moldova, așa-numitul coordonator, Vlad Plahotniuc, care se află în spatele tuturor schemelor corupte din Republica Moldova. Deci, ei sunt din aceeași echipă. Nu va exista nici o fi o schimbare dacă Dodon vine la putere. De asemenea, Dodon este cineva care a spus de-a lungul timpului că el va anula Acordul de Asociere și tot el a spus că va îmbunătăți relațiile cu Rusia pe seama relațiilor UE - Moldova. Așa că, în primul rând nu este o persoană care ar putea combate corupția, pentru că el vine din aceleași cercuri corupte. În al doilea rând, el ar pune în pericol relația Moldovei cu instituțiile UE”, susține candidata la președinție.

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru alegeri libere și cere sprijinul partenerilor de dezvoltare în monitorizarea acestora.

„Sunt aici pentru a-i avertiza pe partenerii internaţionali ai Moldovei despre riscul unor fraudări masive ale alegerilor şi să le cer ajutorul. Noi vrem să avem alegeri democrate, avem dreptul să avem alegeri democrate şi, din păcate, nu putem conta pe institutiile statului pentru ca ele nu sunt libere şi independente şi de aceea de bazăm atit de mult pe institutiile Uniunii Europene”, a mai spus ea.