Președintele Igor Dodon a reacționat dur la decizia Curții Constituționale, care a avizat pozitiv înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituție. Acesta a amenințat că va folosi toate instrumentele pe care le deține pentru a bloca această schimbare. Printre armele pe care Dodon vrea să le folosească este și „ridicarea poporului”, în cazul în care, în Parlament, 67 din cei 101 deputați vor spune „DA” limbii române în Constituție, iar guvernarea va face presiuni ca legea să fie promulgată de el. Se pare că afirmațiile privind „ridicarea poporului” n-au rămas doar la nivel declarativ. Astăzi, Dodon a vizitat 4 localități din nordul țării, printre care și Eparhia Bălți, a cărei Episcop este un fidel susținător a lui Dodon.

Dodon se arăta foarte convins că în Parlamentul de la Chișinău nu se vor găsi 67 de deputați care să se pronunțe în favoarea modificării articolului 13 din Constituție. Totuși, dacă 67 de deputați o să spună „DA”, Dodon a declarat următoarele:

 „Dacă se vor găsi atâția trădători (n.red. 67 de deputați, (...), eu voi ridica întregul popor moldovenesc în numele apărării limbrii noastre și a demnității. Nu vă sfătui să mergem pe această cale...Suntem datori să apărăm această limbă. Cu orice preț”, a declarat pentru Sputnik.

 „Dacă ei vor insista punând presiuni asupra deputaților, vom scoate poporul, le vom arăta noi lor”, a declarat pentru kp.ru.

Cel mai probabil, Dodon simte că din cei 101 de deputați, cu siguranță se vor găsi 67 care să voteze în favoarea limbii române, deoarece doar socialiștii(PSRM) și comuniștii(PCRM),care totalizează 31 de deputați, au anunțat că vor vota împotriva modificării art. 13. Dodon nu are prerogativele necesare pentru a împiedica modificarea art.13 din Legea Supremă. Prin urmare, lui Dodon nu i-a rămas decât să treacă la planul B – „Poporul în stradă”.

Întâmplător sau nu, Dodon a vizitat astăzi patru localități din nordul țării (Rudi, Pocrovca, Moșana, Călărășăuca) unde a discutat cu cetățenii. Totodată, acesta l-a vizitat și pe aprigul său susținător din cadrul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Potrivit unei postări a lui Dodon pe Facebook, Marchel „şi-a exprimat indignarea vizavi de ultimele acțiuni ale regimului de la guvernare şi ale Curţii Constituţionale, îndreptate împotriva statalității Moldovei și limbii moldovenești, declarînd necesitatea de a apăra identitatea naţională şi spirituală a poporului nostru”. Adică și-a anunțat sprijinul pentru ceea ce Dodon numește „ridicarea poporului”.

DESCHIDE.MD amintește că, după implicarea Bisericii, în special prin Mitropolitul Vladimir și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, în campania prezidențială din 2016, CCM și Justiția i-a amintit lui Marchel că cultele religioase ar putea fi acționate în judecată pentru astfel de acțiuni. În replică Marchel a amenințat cu un „război civil”, declarând că se conduce, în primul rând, de legea bisericească.

În campania prezidențială din 2016 un grup de preoţi, în frunte cu episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, îndeamna creştinii să nu fie indiferenţi faţă de viitor, să vină la vot pe 13 noiembrie şi să facă alegerea corectă. Feţele bisericeşti au îndemnat enoriaşii să nu o voteze pe Maia Sandu, spunând că ea prezintă „pericol pentru Biserică”. Preoţii au declarat că oamenii trebuie să susţină un candidat creştin şi moral sănătos, aşa cum, în opinia lor, este Igor Dodon.

Ulterior Igor Dodon a organizat o întâlnire cu slujitorii bisericești în nordul republicii unde, probabil, a mulțumit preoților pentru susținerea în campania electorală.