Președintele R.Moldova a refuzat să participe la un eveniment de la Bruxelles la care nu a fost chemat. Dodon a afirmat, în cadrul unui interviu, că nu va merge la cel de al 5-lea Summit al Parteneriatului estic din 24 noiembrie. Într-adevăr nu va merge, chiar să vrea, deoarece Dodon nu a fost invitat să facă parte din delegația R.Moldova la acest eveniment, fapt confirmat pentru DESCHIDE.MD de către viceministrul Ministerului Afecerilor Externe și Integrării Europene(MAEIE), Daniela Morari.

Dodon și-a motivat refuzul de a participa la Summit prin faptul că nu vrea să se afle în același coș cu Ucraina, care are conflicte militare pe teritoriul său.

„Pe mine nu mă bucură perspectiva de a mă afla în acelaşi coş cu Ucraina, care se confruntă cu un conflict militar în Donbas, aşa precum se planifică la Summitul Parteneriatului Estic din Bruxelles. De aceea, eu acolo nu voi merge”, le spunea Igor Dodon zilele trecute ziariștilor ruși de la agențua TASS.

Solicitată de către DESCHIDE.MD viceministrul MAEIE, Daniela Morari, ne-a comunicat că Dodon n-are nimic de-a face cu Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie curent

„Delegația este la etapa de formare și urmează să fie decisă în timpul apropiat. La invitația de participare a dat curs prim-ministru R.Moldova Pavel Filip, care va fi însoțit de către alți oficiali. Președintele nu a fost invitat pentru a participa la eveniment”, a declarat Daniela Morari pentru DESCHIDE.MD

DESCHIDE.MD amintește că cel de al 5-lea summit al Parteneriatului estic va avea loc la Bruxelles la 24 noiembrie. Șefii de stat sau de guvern din statele membre ale UE și din cele șase țări partenere din Europa de Est vor aborda tema cooperării viitoare.

De asemenea, aceștia vor face bilanțul progreselor înregistrate de la ultimul summit, care a avut loc la Riga în 2015, și se vor concentra asupra beneficiilor concrete de care s-au bucurat cetățenii din cele șase țări ale Parteneriatului estic.

Lucrările și rezultatele Summitul-ui Parteneriatului Estic al Consiliului European vor fi reflectate pe noua pagină web a instituției. Șase versiuni lingvistice ale paginii summitului includ toate informațiile necesare celor care vor fi interesați de desfășurarea evenimentelor.