Președintele Igor Dodon susține că România nu are suficienți bani pentru „scumpul proiect al unirii” Republicii Moldova cu România, iar Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană nu vor dori să plătească unificarea, deoarece această schimbare ar putea genera destabilizarea situației în regiune. Declarațiile respective, dar și altele privind venirea lui Traiain Băsescu în politica moldovenească, interzicerea partidelor unioniste și scuzele lui Andrian Candu aduse Bucureștiului pentru declarațiile lui președintelui, au fost făcute de către Dodon în cadrul unui interviu acordat agenției ruse TASS.

„În practică, România nu are bani pentru scumpul proiect al unirii. Nici la noi nu-s. Împotriva Unirii, conform sondajelor, s-au pronunțat 80% din cetățenii noștri. În plus, există problema Transnistriei și a Găgăuziei, care în acest caz (n.r. al Unirii) vor avea dreptul la autodeterminare. Nu cred că SUA și UE vor dori să plătească Unirea celor două țări, în urma căreia se va destabiliza situația în regiune, prin apariția a noi probleme și a noi cheltuieli”, a argumentat Igor Dodon.

Cei de la TASS n-au ezitat să-l întrebe pe Dodon și despre activitatea partidelor politice care au drept obiectiv de bază Unirea și care luptă deschis pentru acest obiectiv. Ținta jurnaliștilor ruși a fost Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este ex-președintele României Traian Băsescu. Astfel, Dodon a spus că toată activitate unioniștilor din Republica Moldova se desfășoară cu acordul majorității parlamentare și în interesul acesteia.

„Se face cu acordul tacit al majorității parlamentare. Lansându-i pe unioniști în spațiul politic, aceasta (n.r majoritatea parlamentară) dorește ca înaintea alegerilor să distrugă oponenții din paridele de dreapta, pe care mizează Washingtonul și Bruxellesul”, a mai spus Dodon.

De asemenea, Dodon a ținut să se laude încă o dată că i-a retras cetățenia fostului președinte român Traian Băsescu și promite să facă modificări în legislație, astfel încât  toate partidele care militează pentru lichidarea statului să fie scoase înafara legii.

Despre scuzele aduse de speacherul Andrian Candu autorităților de la București pentru declarațiile antiromânești ale sale, Dodon a declarat că „Candu și-a cerut scuze de la conducerea lui, doarece el nu ascunde că are cetățenie românească”.

Totodată, Dodon și-a mai repetat discursul devenit șablon, conform căruia nu ar fi împotriva României, însă este împotrivă ca statul român să influențeze lichidarea Republicii Moldova, fiind sigur că, în scurt timp, va pune capăt curentului unionist și „influenței românești” în Republica Moldova.