La întâlnirea de azi cu Ambasadorul României la Chișinău, Igor Dodon a transmis o invitație președintelui Klaus Iohannis de a vizita Republica Moldova. Asta deși, de-a lungul timpului, mesajele lui Dodon către România și președintele acesteia au fost agresive și obraznice, ieșite complet din uzanțele diplomatice, fapt care a făcut imposibilă comunicarea dintre cei doi șefi de stat.

Primul mesaj ieșit din sfera diplomației şi adresat lui Klaus Iohannis datează încă dinainte ca Igor Dodon să preia șefia Republicii Moldova. Astfel, în primăvara anului 2016, Dodon acuza România de atentat la suveranitatea R. Moldova și cerea președintelui Iohannis să se delimiteze de unionism.

Răspunsul diplomatic al lui Klaus Iohannis a fost unul demn de un șef de stat.

Acum, chiar dacă domnul Dodon nu este încă președintele Moldovei, va înțelege și domnia sa, încet-încet, cum se procedează între Președinți

Doar că Dodon, deja din funcția de președinte ales, a folosit mesajul lui Iohannis ca pretext pentru o altă adresare impertinentă către Klaus Iohannis.

„Sper că în relațiile dintre președinți, e de bonton să se răspundă la scrisori deschise”, spunea Dodon în noiembrie 2016.

Duelul declarațiilor dintre cei doi președinți a continuat la începutul acestui an. Avizat de permanentele declarații anti-românești ale lui Igor Dodon, Klaus Iohannis, din funcția supremă a unui stat îngrijorat de soarta românilor din R. Moldova, și-a exprimat speranța că noul președinte de la Chișinău va acționa în limitele Constituției.

Igor Dodon a reacționat imediat, în același stil sfidător, la adresa șefului unui stat care este cel mai apropiat și real sprijin de care se bucură R. Moldova.

Am văzut declarația domnului Iohannis la întrevederea cu ambasadorii unde spune că președintele Republicii Moldova trebuie să se conducă de limitele Constituției. Vreau să-i răspund colegilor, prietenilor: Poate până acum era primit să vină mesaje la președintele Republicii Moldova cum să se comporte. Avem instituții de stat care pot da aprecieri referitor la constituționalitatea deciziilor și pașilor președinților (...)  Cu ce ocazie Iohannis dă aprecieri acțiunilor președintelui Republicii Moldova?” 

Toate aceste declarații provocatoare și care nu au nimic în comun cu relațiile inter-statale stau la baza refuzului lui Klaus Iohannis de a-l invita la București pe Igor Dodon.

Cu toate acestea, afirmându-se ca un Lăpușneanu modern, deși refuzat, Dodon îl vrea totuși pe Iohannis la o întâlnire, dorință exprimată la întâlnirea cu Ambasadorul Daniel Ioniță

Amintim faptul că Igor Dodon a precizat de mai multe ori că, dacă va fi invitat la Cotroceni, va merge să se întâlnească cu omologul său din România, Klaus Iohannis.