În presă a apărut o scrisoare seamnată de congresmanii americani David Schweikert și Randy Weber pe numele directorului FMI, Christine Lagarde. Cei doi cer ca FMI să se asigure că împrumutul oferit Republicii Moldova nu va ajunge la guvernanții implicați în frauda bancară.

„Fostul prim-ministru moldovean Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru implicarea în frauda bancară de un miliard de dolari, ceea ce a însemnat 12% din PIB-ul Republicii Moldova, care era format din creditele oferite de FMI. Mai îngrijorătoare sunt afirmațiile că spălătorii de bani din Rusia au folosit Republica Moldova pentru a trece 20 de miliarde de dolari prin sistemul bancar al statului de-a lungul anilor prin complicitatea guvernării moldovene, care este condusă de Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al Partidului Democrat”, se menționează în scrisoarea postată de jurnal.md

Congresmanii sunt de acord cu FMI că reformele în sectorul bancar, la nivelul guvernării și supravegherii trebuie să fie realizate pentru ca viitoarele împrumuturi, inclusiv cele venite din taxele plătitorilor americani, nu vor servi pentru a salva guvernanții de top implicați în fraudarea cetățenilor moldoveni de un miliard de dolari.

Congresmanii cer ca FMI să se asigure că cele 179 de milioane de dolari care urmează să fie oferiți statului în următorii trei ani nu vor ajunge în beneficiul guvernanților și oligarhilor implicați în frauda bancară.

Scrisoarea celor doi congresmani către directorul FMI nu se află pe paginile oficiale ale politicieni americani, deși este datată cu 14 octombrie.