Exponenții actualei guvernări ar putea boicota ședințele Consiliului Suprem de Securitate (CSS), prezidat de șeful statului Igor Dodon, în cazul în care acesta nu-i va permite noului ministru al Apărării, Eugen Sturza, să participe la lucrările acestei structuri. Afirmația aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu și a fost făcută aseară în cadrul emisiunii „Important” la TVC21.

„Ministrul Apărării este din oficiu membru al CSS. Cum ar arăta Consiliul Suprem de Securitate fără ministrul Apărării? Dacă Eugen Sturza nu va fi acceptat de președinte, atunci de la ședințele CSS vor lipsi președintele Parlamentului, premierul, ministrul Afacerilor Interne și reprezentanții altor organe de stat. Va rămâne președintele Dodon și consilierii săi. Astfel, va fi Consiliul Suprem de Securitate al Partidului Socialiștilor din R. Moldova", a declarat Candu.

Președintele Parlamentului susține că noul ministru al Apărării Eugen Sturza este o persoană potrivită pentru această funcție din motiv că „s-a născut în armată".

„Mulți nu știu că Eugen Sturza s-a născut în armată. Tatăl lui este militar de profesie și Sturza s-a născut în armată în timpul uniunii sovietice. Când noi ne jucam în nisip și cu mașinuțe, el se juca printre blindate și tancuri", a declarat demnitarul.

Acesta a subliniat că afilierea lui cu armata este mult mai mare decât a lui sau a lui Igor Dodon.

„Într-o lume modernă a secolului 21, unde războaiele se fac altfel, chiar nu mai contează faptul că ești din sistem sau nu. Contează să fii un bun administrator al treburilor ministerului, să ai viziuni, posibilitatea să administrezi lucrurile și procele, să lucrezi cu oamenii. Sunt multe calități decât pur și simplu să fii un militar", a menționat Candu.

Potrivit lui, în istoria țării au fost multe cazuri în care funcția de ministru al Apărării a fost ocupată de militari, dar e nevoie de un management al instituției.

Oficialul a mai adăugat că a avut „sentimente confuze" în funcția de președinte interimar. „Sper foarte mult că astfel de situații nu se vor mai repeta. Președintele Dodon are competențe conform mandatului său. Dar trebuie să se înțeleagă că aceste competențe sunt limitate. Să vedem ce va urma, mai ales că nimeni nu i-a cerut să facă aceste afirmații cu privire la participarea noului ministru al Apărării la ședințele CSS", a conchis spicherul.

Amintim că președintele Igor Dodon a spus că nu-l va recunoaște pe Sturza în calitate de ministru. „Eu nu voi recunoaște candidatura lor de ministrul al Apărării, el nu va fi inclus în componența CSS. Președintele R. Moldova, în calitate de comandant suprem, nu recunoaște ministrul Apărării și legitimitatea acestuia este la nivel de zero", a spus anterior Igor Dodon.

De menționat că, până acum, președintele Igor Dodon a convocat două ședinte ale CSS. La prima ședință nu au participat premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, deoarece se aflau peste hotare, iar a doua ședință a fost boicotată de cei doi oficiali, inclusiv de reprezentanții structurilor guvernamentale și ale Parlamentului.