Andrian Candu va semna decretul cu privire la numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către angajații Direcției generale comunicare și relații publice.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil decretul va fi semnat marți, 24 octombrie.

Deschide.MD amintește că Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. La 17 octombrie Curtea Constituțională a constatat că refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.

----Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituție.

Ulterior, Guvernul s-a adresat la CCM cu o sesizare privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președinte. Curtea Constituțională a remarcat faptul că dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru.