Socialiștii vor simplificarea procedurii privind tragerea la răspundere penală a judecătorilor Curții Constituționale și interzicerea acestora de a deține mai multe cetățenii. Potrivit deputaților PSRM, un proiect de lege în acest sens va fi înregistrat în următoarele zile la secretariatul Parlamentului.

Socialistul Vlad Bătrîncea a declarat că „nu este normal” când șase cetățeni străini decid soarta Republicii Moldova.

Totodată, PSRM vrea modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională în ceea ce privește imunitatea judecătorilor și obligațiile acestora. Documentul prevede simplificarea procedurii privind tragerea la răspundere penală a judecătorilor CCM pentru încălcarea Constituției, depășirea atribuțiilor de serviciu și uzurparea puterii în stat.

La fel, socialiștii vor amendarea Codului penal în sensul introducerii dreptului de tragere la răspundere penală a oricărui judecător, întrucât la această etapă nu există legi sau proceduri speciale care ar permite aceasta.

Deputatul Vasile Bolea a precizat că se propune crearea unei comisii speciale care se va ocupa de activitatea magistraților CCM în condiția în care aceștia încalcă legislația.

În acest context socialiștii au anunțat că vor iniția discuții cu alte fracțiuni parlamentare pentru a găsi numărul necesar de voturi pentru a adopta aceste prevederi.

Mai mult ca atât, parlamentarii socialiști au anunțat că vor reformarea sistemului constituțional, astfel încât orice cetățean să se poată adresa la CCM.

----Deschide.MD amintește că Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. la 17 octombrie Curtea Constituțională a constatat că refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.

Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituție.

Drept urmare, Dodon a declarat că decizia nu poate fi catalogată altfel decât uzurparea puterii în stat. El a spus că nu-l va recunoaște pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării și nu-l va include în Consiliul Superior de Securitate. Mai mult ca atât, Igor Dodon a declarat că actualii membri ai Curții Constituționale „vor răspunde pentru decizia luată astăzi”.