După ce compania românească „Dedeman” a fost determinată să renunţe la intenţia de a edifica la Chişinău un centru comercial, mai mulți consilieri din Consiliul municipal au anunțat că regretă acest fapt şi trag nădejde că investitorul din stânga Prutului se va răzgândi.

În şedinţa din 17 februarie 2017 a Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, mai mulți consilieri, în special din partea PSRM și PCRM i-au imputat proiectului absenţa unui plan urbanistic zonal şi probabilitatea de a aglomera şi mai mult traficul în zona Gării de Nord. Reamintim că „Dedeman” urma să construiască un centru specializat în comercializarea materialelor de construcţie pe terenurile fostei fabrici de piele din Chişinău, demolând, conform contractului încheiat cu „Piele” SA în 2015, peste 50 de blocuri (construite în anii ’60 ai secolului trecut şi, majoritatea, în stare avariată) şi amenajând ca atare 460 de locuri de parcare pentru clienţi şi alte 50 de asemenea locuri pentru proprii angajaţi.

Consilierul PSRM Alexandr Odințov a declarat că, în amintita şedinţă din februarie a Comisiei, le-a cerut reprezentanților companiei să prezinte informații despre modul în care va fi afectat traficul rutier în preajma Tutun CTC. Răspunsul însă n-a mai parvenit.

Reprezentanții companiei declarau că au mai multe propuneri cu privire la rezolvarea problemei legate de transportul rutier, însă nu au prezentat niciun document. Din aceste considerente, nu avem motive să-i credem”, a spus el.

Consilierul PSRM a precizat că vinovaţi se fac reprezentanții companiei, dar și birocrația și corupția din cadrul Primăriei, „condusă de Partidul Liberal”.

Andrei Bivol, care a reprezentat compania, a promis că va ține cont de propunerile și sugestiile consilierilor. De atunci a trecut mult timp, dar el așa și nu a prezentat nimic”, a mai spus Odințov.

Supoziţia că liberalii ar avea interese ascunse cu privire la acest proiect e îmbrăţişată și de președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor și a celor fără partid din CMC, Vasile Chirtoca. El a declarat că unul dintre motive pentru care s-a împotrivit implementării acestui proiect este încercarea de a supune documentul dezbaterii „prin forță”.

Cunosc pe unul dintre coproprietarii acestei companii. Declar că îmi dau jos pălăria față de astfel de oameni. Ei au creat o afacere de nivel internațional practic de la zero. Îmi pare foarte rău că ei au decis să părăsească piața din Republica Moldova. Ar fi bine ca «Dedeman» să nu reacționeze în așa fel. Compania a luat această situație personal, însă nu este corect. În acel sector există o problemă majoră. Ar fi corect să-și revadă decizia și, poate, ar fi bine să căutăm alt loc. Noi am putea ajuta. Poate va trece o lună-două, vor apărea alte propuneri, terenuri. La comisie a fost o situație stranie. Careva persoane au luat legătura cu liberalii care au încercat să supună dezbaterilor acest proiect prin forță. Eu am fost împotrivă din motivul că nu am primit răspunsuri la mai multe întrebări. S-a decis ca proiectul să fie trimis la reexaminare”, a declarat el.

Potrivit liberal-democratului Adrian Culai, corupţia şi birocrația din Primărie au distrus acest proiect investițional.

Decizia companiei «Dedeman» este una firească. Eu, de nenumărate ori, în calitatea mea de consilier municipal, am vorbit despre susținerea și promovarea investițiilor directe în municipiul Chișinău, care, la rândul lor, vor aduce numai avantaje, atât pentru oraș, cât și pentru locuitorii capitalei. Investițiile directe înseamnă: locuri de muncă bine plătite, infrastructură dezvoltată, competitivitatea prețurilor. Consider că această peirdere investițională, de 20 de milioane de euro, pentru municipalitate se datorează, în mare parte, birocrației, corupției, lobbyismului și lipsei unei  viziuni strategice. De doi ani auzim de la funcționarii primăriei ca «nu sunt bani în buget». Acum vreau să-i întreb cum vor să aibă bani în buget, când investitorii pleacă din Chișinău?! Dacă numai ei din buget și nu pui la loc? Halal de așa funcționari! Dacă nu pot dezvolta orașul, să nu ocupe locul în zădar!”, a declarat Culai pentru Deschide.MD.

Incompetența angajaților Primăriei este criticată și de președintele fracțiunii „Blocul Electoral Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă”, Ruslan Codreanu.

Eu cunosc agenți economici străini, care au fost batjocoriți de angajații Primăriei. Și după ce au fost umiliți, și-au retras activitatea de aici. Nu mă miră nici decizia «Dedeman». Cei care vin în Chișinău să deschidă locuri noi de muncă și să ofere servicii de calitate pe piață sunt supuși unui tratament înjositor. În loc să-i luăm de mână, să le arătăm unde pot investi, să-i ajutăm cu hârtiile și autorizațiile necesare, ai noștri bravi funcționari le pun bețe în roate”, a afirmat Codreanu.

La rândul lor, liberalii susţin că vinovaţi în cazul de faţă sunt socialiştii.

Este rezultatul activității PSRM. Avem 1300 de chestiuni care așteaptă să fie examinate și, în loc să se concentreze pe aceste subiecte, socialiștii umblă cu referendumurile. Este un lucru urât pentru Republica Moldova. Urma să fie aprobat planul urbanistic zonal și socialiștii s-au opus”, a spus președintele fracțiunii PL, Ion Cebanu.

Şi consilierul neafiliat Ion Ștefăniță îi acuză pe socialiști de blocarea acestei inițiative.

Proiectul a venit în comisie și, cu regret, a acumulat doar 5 voturi [au votat liberalii Vadim Cojușneanu și Mariana Lungu, democratul Liviu Oboroc, liberal-democratul Ghenadie Dumanschi și consilierul neafiliat Ion Ștefăniță. Doi liberali, Valeriu Baciu și Ion Stratulat s-au abținut de la vot]. N-a acumulat un singur vot pentru a trece de comisie. Proiectul este binevenit. Decât acel punct mort, mai bine să le permitem investitorilor. Unică problemă a ținut de deblocarea și fluidizarea traficului din sector. Agentul economic a fost deschis spre colaborare ca, împreună, să identificăm soluția. Eu sunt unul din cei cinci care au votat pentru, iar socialiștii l-au blocat”, a declarat consilierul.

Democratul Liviu Oboroc susține că decizia „Dedeman” este rezultatul lipsei de dialog între toți participanții la acest proiect.

Problema invocată de unii colegi a fost calea de acces. Dedeman urma să ofere o cale de alternativă de acces către acest centru comercial. Este regretabil că ratăm această investiție”, a spus consilierul municipal.

----Amintim că românii de la Dedeman își anunță retragerea proiectului investițional din Republica Moldova din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale. Anunțul retragerii a fost făcut de către Andrei Bivol, avocatul Biroului Asociat de Avocați „Hanganu, Tănase & Partenerii”, care a reprezentat interesele companiei la Chișinău.

În august 2015, Dedeman a încheiat un contract cu Piele SA în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deținute de aceasta. Conform înțelegerii părților, cele peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele construite anii 1950-1960, majoritatea în stare avariată, urmau a fi demolate. Întreaga zonă urma a fi reamenajată prin construcția unui centru comercial cu 460 locuri de parcare pentru clienți și 50 locuri de parcare pentru angajați și spații verzi.