Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, se teme că oamenii răi se vor folosi de instabilitatea politică din regiunea transnistreană pentru a face rău republicii separatiste. Acesta a mai menționat că Rusia va oferi o pomană uzinei „Elektromaș”, după care vor urma adevăratele comenzi ale Gazprom și Rosneft.

Vicepremierul rus a declarat că nici unul dintre candidații la prezidențialele din stânga Nistrului nu este mai mult sau mai puțin pro-rus, pentru că toți sunt transnistreni, iar acest lucru este cel mai important.

„Este important ca în verva bătăliei, candidații să nu iute că există anumite limite, există ochiul din afară, de aceea mulți dintre răuvoitorii Transnistriei vor profita de orice slăbire ce va apărea în urma unui conflict intern”, a declarat Rogozin pentru RTR Moldova, citat de novostipmr.com

Rogozin a lucrat la Tiraspol pentru a a-i împăca pe liderul Evgheni Șevciuk și președintele Sovietului Suprem, Vadim Kransnoselski. I-a îndemnat pe aceștia să nu uite de problemele „statului” în timpul campaniei electorale. Rogozin i-a rugat pe așa-numiții oficiali de la Tiraspol să contribuie la organizarea unei mese rotunde petru reprezentanții industriei din Rusia și Transnistria.

Rogozin a mai menționat că Rusia este gata să lucreze cu politicieni care nu sunt mafiotizați și nu sunt marionete, dar care „luptă pentru țara lor, pentru propriul popor”. „Sunt convins că asemenea politicieni există.”

Rorgozin a vizitat și uzina constructoare de mașini „Elektromaș”, unde a promis că pe viitor, printre clienții uzinei se vor număra și Gazprom și Rosnefti. „Aceste companii sunt branduri cu renume mondial, de aceea sunt foarte pretențioși și capricioși din punctul de vedere al controlului calității. Dacă producția voastră va apărea la aceste companii, înseamnă că voi, muncitorii de la uzină, sunteți niște lucrători buni. Desigur este nevoie de o reînarmare tehnică. Însă, dacă vom arunca niște comenzi, va apărea acea grăsime financiară, care va permite reasanblarea întreprinderii”, a declarat Rogozin.

Amintim că în cadrul vizitei sale în regiunea transnistreană, Rogozin a vorbit despre faptul că Transnistria ar trebui să se hrănească de sine stătător.

Rogozin nu a scos niciun cuvânt despre un eventual ajutor financiar din partea Rusiei pentru Transnistria. Mai mult, Rogozin a dat de înțeles că Transnistria ar trebui să se descurce pe cont propriu din punct de vedere financiar, subliniind că situația economică din regiune depinde într-o mare măsură de situația din Ucraina. Rogozin a vorbit despre poporul truditor al Transnistriei, dar și despre faptul că pământul din regiune este foarte roditor. „Noi nu așteptăm o anulare rapidă a sancțiunilor, nu cred că putem să ne așteptăm la anumite minuni în Ucraina. Aceasta e o problemă pentru o perioadă îndelungată. Însă noi am vrea să menținem o linie de comunicare cu Transnistria: noi nu vrem să oferim Transnistriei peștele, ci undița, adică vă oferim posibilitatea să câștigați nu doar pentru viață, ci și pentru o perspectivă îndelungată. Desigur, acest proiect este legat de regenerare și trebuie dezvoltat cu adevărat. Aici aveți un pământ bogat și oameni harnici. Dacă republica se va putea hrăni pe sine însăși, va fi un lucru bun. În al doilea rândm trebuie să menținem potențialul industrial al republicii măcar la un nivel care să nu degradeze”, a declarat Rogozin.