Renato Usatîi recunoaşte că a dat bani unor intermediari ca aceştia să ajungă la killerul Vitalie Proca, dar explică că , de fapt, a făcut asta fiind martor important într-un dosar pornit într-o ţară din UE. Explicaţiile sale au fost expuse într-o înregistrare video, după ce procurorii au confirmat astăzi reţinerea a două persoane bănuite că ar fi luat bani de la "un beneficiar", pentru a cumpăra declaraţii false la Proca în dosarul privind tentativa de omor a bancherului Gherman Gorbunţov.

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susține că în timpul apropiat pe numele prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc va fi eliberat mandat internațional de arest. Mai mult ca atât, primarul de Bălți spune că Plahotniuc întreprinde mai multe măsuri pentru a se curăța în fața justiției și a ascunde urmele infracțiunilor săvârșite.

Eu am vorbit de multe ori că sunt în colaborare cu organele de anchetă din mai multe țări și, din câte cunosc, Plahotiuc va primi în scurt timp un mandat internațional de arest”, a declarat el.

Usatîi a recunoscut că s-a întâlnit și i-a dat bani lui Valeriu Malarciuc, cel care, după cum a anunțat azi Procuratura Generală, i-a transmis familiei asasinului Vitalie Proca; acesta mai menționează că s-a așteptat ca azi să fie eliberat și un mandat de arest pe numele lui. 

Am vorbit despre acest lucru aseară că cei care au fost reținuți și anume Malarciuc și cel de-al doilea, numele căruia procurorii n-au menționat, dar vă spun eu că este vorba despre Serghei Ciobanu, președintele clubului de hochei „Platina”. Nu știu pe cine au mai reținut astăzi pentru că amenințau că se fac opt percheziții. Ei au spus azi că o grupare criminală, împreună cu cei din Moscova, au transmis banii. Banii i-am transmis eu și acest lucru eu îl confirm. Cât și de ce deocamdată nu am să vă spun, pentru că este secretul anchetei. Dar vreau să spun următoarele: că tot ce am făcut eu a fost coordonat cu organele de anchetă din mai multe țări. Astăzi pot să vă spun că am statut de martor într-un dosar penal într-o țară din UE. Vreau să vă spun că unii cetățeni au statut nu doar de martor, dar și beneficiază de programul de protecție a martorilor”, a declarat el într-o postare video pe Facebook.

Usatîi spune că va depune toate eforturile, pentru ca „adevărul să iasă la iveală”.

Astăzi mă aflu peste hotare. Eu sunt la Moscova în acest moment. Promit să merg până la capăt și să depun eforturi maxime ca adevărul să iasă până la urmă la iveală în termeni cât mai scurți. Iar ceea ce fac unii ca Petrusenco, acela care a vorbit azi în conferință de presă că s-a întâlnit cu Gorbunțov, vreau să-i spun că acum mă tem ca ei să nu fie urmăriți penal pentru că încearcă să influețeze o anchetă, încearcă să distrugă unele dovezi, încearcă să ascundă detalii din ancheta care are loc în România și în Marea Britanie și la care Moldova nu are nicio legătură cu Republica Moldova în afară de faptul că ei au mers acolo de câteva ori și au încercat să arunce totul pe mine”, a declarat primarul de Bălți.

Usatîi a mai spus că în spatele declarațiilor din ultimul timp, lansate de bancherul rus Gherman Gorbunțov, stau negocierile lui Proca cu Malarciuc.

Vreau să vă spun că este adevărat acest lucru. Dar de ce și pentru ce nu pot să vă spun azi în detaliu, pentru că Plahotniuc și așa face totul pentru a se curăța. Șase ani nu l-au atins pe judecătorul care s-a ocupat de cazul Proca, dar acum ei s-a speriat și au hotărât să se curețe... Da Vladimir Gheorghevici, repede i-ați scos imunitatea judecătorului care l-a eliberat pe Proca. Da, el l-a eliberat ilegal, dar voi toți acești ani nu ați făcut nimic. Ați auzit din conversații telefonice că Proca vrea să spună adevărul și voi toți v-ați speriat”, susține el.

Totuși, liderul PN a deschis unele paranteze cu privire la dosarul penal despre care vorbește.

Tot ce eu am spus este documentat și sunt materiale de investigație într-un dosar penal. Eu am speranța că atunci când toate lucrurile se vor confirma, iar o mare parte din ele pot spune că deja sunt confirmate, atunci pe Plahotniuc îl așteaptă ani buni de pușcărie pentru organziarea grupării criminale organizate, pentru organziarea crimelor grave pe teritoriul țărilor din Uniunea Europeană. Dacă totul se confirmă, Plahotniuc va sta după gratii mulți ani. Închisoarea va fi europeană, cu condiții – confort, iar această grupare criminală care se ocupă cu comercializarea armamentului, falsificarea documentelor și crime, în curând va fi trasă la răspundere”, a declarat acesta.

Amintim că, azi, procurorii au anunţat despre reţinerea a două persoane implicate în dosarul Gorbunțov. Este vroba despre un om de afaceri de 44 de ani și de Valeriu Malarciuc, șomer, în vârstă de 33 de ani, cu antecedente penale.

Aceștia și-au recunoscut vina și colaborează cu ancheta. Unul dintre ei a mers în România, unde s-a întâlnit cu Vitalie Proca, condamnat pentru o tentativă de asasinat într-un alt caz.

Mărturia urma să fie cumpărată de la Proca contra unei sume de 600 de mii de dolari. O primă tranşă de 100 de mii a fost acordată unuia dintre cei doi reţinuţi, care, l-a rândul lui, şi-a cumpărat mai multe bunuri printre care şi o maşină, iar a doua parte a banilor i-a dat-o soţiei lui Proca. Cea din urmă şi-a cumpărat şi ea o maşină de lux.

Procurorii spun că deţin toate documentele care confirmă acest lucru, precum şi mai multe înregistrări telefonice care duc spre beneficiarul final.

Oamenii legii mai spun că beneficiarul final (n.r. Renato Usatîi) va avea cu siguranţă un statut procesual în cadrul acestui dosar. Acest lucru, însă, urmează să fie stabilit ulterior de către cei care gestionează ancheta.