"Eu spre deosebire de Voronin am dat libertate de mișcare cetățenilor, pe când bătrânul comunist a ținut țara în dictatură și a reprimat sângeros acțiunea tinerilor din 7 aprilie. Voronin, nu uita, încă ai mîinile pătate de sânge". Declaraţia a fost făcută de preşedinetele PPEM, Iurie Leancă - tot el candidat la funcţia de preşedinte, după ce Voronin a adresat o scrisoare deschisă cancelarului federal al Germaniei Angela Merkel și preşedintelui Comisiei Europene Jean-Cloude Juncker, în care afirmă că Republica Moldova este un stat „capturat", iar „această crimă"a fost posibilă și cu implicarea fostului prim-ministru Iurie Leancă.

Preşedintele PPEM ne-a mai declarat că "Voronin otrăvește spațiul public cu minciunile sale tipic epocii staliniste".

"După ani de zile, în care PCRM său a militat împotriva ue, după ce miniștri din cabinetul comunist au devalizat bănci din Moldova, iar însăși domnul Voronin a furat, având la această oră o avere uriașă, bătrânul comunist vrea să pară preocupat de integrarea europeană și de binele Moldovei. Îi spun domnului Voronin că ar trebui să îi fie rușine pentru minciunile pe care le spune și să își aducă aminte că eu am făcut pentru țară Acordul de asociere, regimul liber al vizelor, iar liderii europeni știu foarte bine aceste lucruri. Liderii europeni au preferat să vorbească cu mine, au semnat acest acord cu mine, atunci când eram Premier și nu așteaptă minciunile lui Voronin", conchis Iurie Leancă. 

Amintim că liderul PCRM Vladimir Voronin a adresat o scrisoare deschisă cancelarului federal al Germaniei Angela Merkel și preşedintelui Comisiei Europene Jean-Cloude Juncker, în care afirmă că Republica Moldova este un stat „capturat", în care toate structurile țării sunt subordonate interesului unui grup restrâns de persoane.

Potrivit scrisorii, Voronin se arată îngrijorat și de numărul în scădere al moldovenilor care susțin aderarea Republicii Moldova la UE.Liderul comuniștilor se plânge oficialilor europeni că „această crimă" din Republica Moldova a fost posibilă și cu implicarea fostului prim-ministru Iurie Leancă.

Voronin scrie totodată că, „drept mulțumire pentru loialitatea și diligența sa, Leancă, care este astăzi un deputat de rând în Parlament, a fost numit de majoritatea parlamentară coruptă în calitate de conducător a unei noi structuri mafiote în Legislativ – Consiliul pentru integrare europeană".

„Considerăm că participarea lui Iurie Leancă în procesul de concesiune ilegală a aeroportului și în cazul furtului miliardului nu trebuie să fie tolerată de comunitatea internațională prin intermediul întrevederilor personale și strângeri de mână publice, ci pedepsită dur în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă vinovații nu vor fi trași la răspundere, dacă complicii procesului de capturare a statului moldovenesc vor fi percepuți de partenerii externi în calitate de politicieni respectabili, atunci, gradul de încredere față de ideea integrării europene în Moldova riscă, în cel mai apropiat timp, să se prăbușească până la un minim rușinos", mai scrie Vladimir Voronin oficialilor europeni.