Fostul președinte al Curții Constituționale explică ce ar urma să se întâmple după decizia de ieri a Curții Constituționale. Potrivit lui Alexandru Tănase, astăzi puterea de decizie e pe terenul Parlamentului, pentru că refuzul președintelui de a desemna un ministru propus de premier este o încălcare a Constituției, „prin urmare, Parlamentului i s-a deschis calea de a iniția procedura de impeachment în privința șefului statului”.

„Curtea a constatat încălcarea Constituției, fapt care justifică suspendarea din funcție a președintelui. Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Tănase consideră că e „neserios” din partea lui Igor Dodon să spună că nu se va conforma hotărârilor Înaltei Curți, deoarece acestea sunt obligatorii pentru toți. Astfel, potrivit fostului șef al CC, pentru ca Dodon să fie substituit de speakerul Candu, sunt necesare mai întâi anumite acțiuni din partea Legislativului.  

„Este suficientă hotărârea Curții, dar totuși aș veni cu recomandări la adresa Parlamentului. Este bine ca Parlamentul să reglementeze acest proces. La modul practic, Parlamentul trebuie să solicite acest aviz de la Curtea Constituțională, abia după aceasta președintele Parlamentului ar putea să îl substituie pe șeful statului. Este o dezlegare a situației, dar e o jumătate de măsură. Sancțiunea pentru încălcarea Constituției este impeachmentul”, a mai punctat Tănase.

În context, fostul președinte al CC a menționat că această criză care este gestionată, nu a izbucnit acum instantaneu. La fel, dacă președintele va veni și în continuare cu refuzuri similare, Guvernul va trebui să vină cu sesizări la CC pe fiecare caz.  Cât despre suspendarea temporară la care se face referire în decizia CC, ea nu este valabilă pentru o anumită perioadă de timp, ci doar în privința unei anumite acțiuni.

De asemenea, Tănase a mai adăugat că toți trebuie să tragă învățăminte din această decizie a CC.

„Președintele trebuie să înțeleagă că trebuie să acționeze în spiritul loialității față de Constituție. Prim-ministrul trebuie să înțeleagă că, în pofida faptului că s-a oferit o dezlegare a situației în acest caz (cu numirea ministrului Apărării - n.r.), totuși, e necesar să aibă un dialog cu șeful statului, pentru ca pe viitor să fie evitate asemenea excese. Nu în ultimul rând, societatea trebuie să fie exigentă și să nu admită ca acest mecanism să devină o regulă. Cred că s-ar submina principiile democrației, dacă s-ar recurge la acest mecanism în alte cazuri decât cele care nu au altă dezlegare", a subliniat fostul președinte al Curții.

Pe de altă parte, analistul politic Anatol Țăranu spune că, dacă Parlamentul nu va întreprinde nicio acțiune ca urmare a deciziei CC, se va demonstra conlucrarea dintre Guvernare și Președinție.

„E demagogie politică ceea ce spune Dodon, că eu nu o să respect Constituția pentru că am jurat poporului. Este absolut firesc ca la următoarea ședință a Parlamentului să fie creată o comisie și să se demareze procesul. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci vom fi nevoiți să constatăm că este un spectacol și că în Republica Moldova nu funcționează legile”, a declarat Țăranu.