UPDATE (16:01) Curtea Constituțională a remarcat faptul că dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru.

„Refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuția și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură în ordine de președintele Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale ale președintelui. Instituirea interimatului funcției cauzat de refuzul de a executa o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează să fie constatate de fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională în conformitate cu competența atribuită acesteia de Constituție”, a declarat președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a anunțat că Igor Dodon a încălcat deliberativ Constituția și Jurământul depus de președintele Republicii Moldova

„Președintele trebuie să aibă un rol neutru de arbitru. În cazul formării Parlamentului există o înțelegere tripartită: președinte, Guvern și Parlament. Președintele nu are nicio putere constituțională asupra remanierii membrilor Guvernului. În consecință decretul depus către președinte de numire a unui ministru pentru a doua oară este doar o formalitate. Blocajul instituțional a fost generat de acțiunile președintelui de a-și onora obligațiunile constituționale. Astfel acesta a încălcat deliberativ Constituția și Jurământul depus de președintele Republicii Moldova [...] Prin declarații publice președintele execută presiuni pe care Curtea le califică ca tentative de intimidare”, a declarat președintele CCM Tudor Panțâru. 

Curtea Constituțională (CCM) menționează că va pronunța dispozitivul hotărârii de interpretare a unor prevederi ale articolelor 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova. Sesizarea a fost depusă de către Guvern, în septembrie curent.

Deschide.MD amintește că Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curții Constituționale în legătura cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Curtea Constituțională a fost sesizată în legătura cu interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova (În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului), în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare și l-a propus pe Victor Gaiciuc. Președintele a atras atenţia Guvernului și a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor".

„În caz că va refuza și a doua oară, atunci înseamnă că președintele Dodon încalcă conștient Constituția, care prevede clar că este obligat să numească a doua oară o persoană la funcția de ministru. Dacă va refuza și acum, suntem pregătiți să facem și următorii pași, în așa fel încât să scoatem aceste blocaje din jurul Armatei Naționale odată și pentru totdeauna", a adăugat Pavel Filip.

Ulterior, șeful statului a decis să se adreseze la Comisia de la Veneția în legătură cu „încercarea majorității parlamentare și ale Guvernului de a submina instituția prezidențială".