Dorin Chirtoacă nu a fost înregistrat azi în calitate de participant la referendumul local privind revocarea sa din funcție. Decizia a fost susținută doar de trei membri ai Consiliului electoral al circumscripției electorale (CECE) municipale Chișinău.

Potrivit membrilor CECE, în demersul lui Chirtoacă sunt mai multe nereguli. Vicepreședintele CECE, Vitalie Miron, a precizat că Dorin Chirtoacă nu face parte din categoria subiecților care se poate înregistra la plebiscit. În acest sens s-a propus adresarea către Comisia Electorală Centrală pentru concretizarea situației.

Prevederile ce țin de organizarea referendumului local sunt foarte vagi și nu răspund la multe întrebări, inclusiv la condițiile pe care trebuie să le întrunească un participant… Potrivit hotărârii CEC, pentru înregistrare urmează să fie prezentate patru acte care după natura lor nu pot fi prezentate de o persoană fizică… Am luat decizia de a înainta un demers în adresa CEC pentru a se expune cu privire la situația creată... În situația în care noi recunoaștem această calitate a domnului Dorin Chirtoacă atunci, intuiesc eu, vor parveni și alte solicitări din partea, de exemplu, a membrilor grupului de inițiativă care au inițiat acest referendum”, a declarat Miron.

Vicepreședintele CECE a menționat că doar două categorii pot participa la scrutin: partidele politice și mișcările social-politice. 

Reprezentantul lui Chirtoacă, liberalul Ion Cebanu s-a arătat nemulțumit de decizia membrilor Consiliului, declarând că nicio dată nu a văzut un astfel de comportament din partea membrilor unui organ electoral.

----Amintim că CECE Chișinău a anunțat că, începând cu 12 octombrie, formațiunile politice care vor să participe la campania electorală cu privire la referendumul de revocare din funcție a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, pot să depună documentele de înregistrare în calitate de concurent electoral.

Documentele pot fi depuse până la data de 21 octombrie, inclusiv.

Anterior, în cursa electorală s-au înregistrat socialiștii care sunt şi inițiatorii plebiscitului.

Săptămâna trecută, Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al participanților la plebiscit. Astfel, concurenții electorali nu vor putea cheltui mai mult de 16 508 739 lei pentru agitația electorală.

Referendumul „anti-Chirtoacă” a fost fixat pentru data de 19 noiembrie. La această oră, șapte partide au anunțat deja că vor boicota plebiscitul. Este vorba despre PDM, PUN, PL, PAS, PLDM, PNL și PLR.

Platforma „DA” a anunțat că nu se va implica în scrutin, lăsând cetățenii să decidă înşişi dacă vor participa la vot. Totodată, PPEM a anunțat „o poziție neutră” față de referendumul „anti-Chirtoacă”.

PSRM și PCRM au anunțat că vor participa la plebiscit și că îi vor îndemna pe locuitorii orașului să voteze revocarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă. În acest scop sunt necesare voturile "pentru" a cel puţin 163 570 de alegători.

Dorin Chirtoacă a solicitat instanței de judecată suspendarea procesului penal intentat în privința sa pe perioada campaniei. El a dorit să fie înregistrat în calitate de concurent electoral, motiv pentru care a cerut magistraților eliberarea din arestul la domiciliu. Prin Hotărârea din 11 octombrie a Judecătoriei Chișinău, măsura preventivă de arest a fost prelungită pentru încă 30 de zile, iar solicitarea edilului a fost respinsă.