Coaliția de guvernare şi-a dorit nespus de mult să-l lipsească pe Igor Dodon de împuternici, încât a admis mai multe erori atunci când a decis trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) din subordinea președintelui Republicii Moldova în cea a Guvernului.

Prin modificările efectuate la finele anului trecut, Parlamentul a votat nu doar trecerea SPPS-ului în subordinea Executivului, dar a exclus instituția din sistemul organelor securității statului, fapt confirmat de un proiect de lege care urmează să fie dezbătut la ședința următoare a Cabinetului de miniștri.

Astfel, membrii Guvernului propun mai multe modificări la Legea securității statului, Legea privind organele securității statului, Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, dar și Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat.

Excluderea instituției din sistemul organelor securității statului, dar cu păstrarea tuturor competențelor caracteristice acestora a creat un șir de dificultăți în vederea aplicării actelor legislativ/normative din domeniul securității statului pe segmentul procedurilor de personal”, se menționează în Nota informativă a proiectului.

----SPPS a fost parte componentă a sistemului organelor securității statului de la fondarea instituției, până în decembrie 2016, când Parlamentul a votat trecerea instituției în subordinea Guvernului. Inițial, deputații au propus trecerea instituției în subordinea Serviciului de Informație și Securitate, însă ulterior au propus ca Executivul să fie responsabil pentru activitatea instituției.