Fostul premier Vlad Filat, care se află în prezent la Curtea de Apel, unde are loc o nouă ședință de judecată în dosarul său, spune că „mai este până la o decizie”.

La ședința de judecată au fost prezenți și deputații liberal-democrați, Tudor Deliu și Maria Ciobanu, care continuă să se prezinte la ședințele „colegului” lor din fracțiunea parlamentară și după un an de la reținerea acestuia chiar în clădirea Parlamentului.

Contactat telefonic de reporterul Deschide.MD, președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a confirmat prezența sa la ședința de azi a Curții de Apel, adaugând ca au fost mai mulți colegi de partid.

Oamenii continuă să vină. La orele 11:00, când a început ședința de judecată, dintre deputați am fost eu și doamna Ciobanu, dar vin și alți colegi. După ce s-a anunțat că ședința va fi cu ușile închise, eu am plecat la Parlament. Poate revenim mai târziu”, a declarat deputatul.

Amintim că acum un an, pe 15 octombrie, la prima ședință a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 din totalul de 101 de deputați, după ce, cu o solicitare în acest sens, în plenul Legislativului, venise procurorul general Corneliu Gurin, care a declarat că există bănuieli și există depoziția lui Ilan Shor portivit căruia Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență.

Pe 18 octombrie, când trebuia să expire cele 72 de ore de arest, judecătoria a decis să acorde 30 de zile de arest preventiv pentru Vlad Filat.

Au urmat mai multe procese de judecată la care au fost prezenți și membrii și susținătorii PLDM, nemulțumiți de condițiile de arest ale fostului premier.

Pe 27 iunie 2016 Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, cu executare, și amendă de 3000 de unități convenționale. Totodată, i-a fost confiscată și averea. Ca urmare, apărarea a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel.