Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția condamnă declarațiile critice ale președintelui Igor Dodon în adresa judecătorilor de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Pe site-ul Comisiei de la Veneția este publicată reacția președintelui Gianni Buquicchio referitor la declarațiile din luna octombrie ale președintelui Dodon.

„Am aflat că Președintele Republicii Moldova a făcut declarații foarte critice care au pus la îndoială hotărârile Curții Constituționale și imparțialitatea judecătorilor săi. Aș dori să vă amintesc că într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticile la adresa deciziilor curții constituționale sunt permise atâta timp cât ele sunt respectabile. În timp ce libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, deținătorii de funcții publice trebuie să fie mai rezervați în critici. Criticile lipsite de respect, și în special declarațiile amenințătoare, împotriva judecătorilor care vizează influențarea deciziilor Curții sunt inadmisibile”, este menționat în comunicatul Comisiei. 

Amintim că Igor Dodon susține că judecătorii ar putea fi acuzați de uzurpare a puterii în stat, dacă vor emite ceea ce el numește „hotărâri abuzive”. Prin această expresie, Dodon se referă la sesizarea Guvernului de la Chișinău privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, pe care a transmis-o Curții Constituționale.