Prim-ministrul Pavel Filip anunță că cele 10 condiționalități impuse de Uniunea Europeană pentru a obține prima tranșă de 30 de milioane de euro - din cele 100 milioane prevăzute de asistența macrofinanciară - vor fi realizate înainte de termen. Declarația a fost făcută azi, după ședința comună a conducerii Parlamentului și membrilor Cabinetului de miniștri și vine după ce, pe parcursul ultimei săptămâni, în presa internațională a apărut informația precum că autoritățile de la Chișinău nu au îndeplinit condițiile necesare pentru a obține prima tranșă.

Avem 28 de condiții pentru a primi 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sunt sub formă de grant. Prima tranșă prevede 30 de milioane de euro, 10 milioane fiind partea grantului. Din aceste 10 condiții pentru a obține prima tranșă, deja patru sunt realizate, patru sunt în proces de realizare la Parlament și două sunt realizate de Guvern, nemijlocit. Nu există nicio restanță din acest punct de vedere. Solicitarea mea este cât mai repede să avansăm și pe aceste patru care se află astăzi în Parlament”, a menționat Filip.

Premierul a precizat că acele patru proiecte care se află la această etapă pe masa deputaților, deja au fost aprobate în prima lectură.

Vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că chiar înainte de termenul care a fost prevăzut pentru realizarea acestor condiționalități noi vom fi gata pentru a lua prima tranșă. Veniturile la bugetul statului sunt suficiente pentru a realiza proiectele și programele care au fost prevăzute în legea bugetului. Noi nu am luat în calcul anul acesta prima asistenței macrofinanciare. Asta nu înseamnă că nu vom primi, dar ne-am făcut griji că și din punct de vedere tehnic, procedural acest lucru durează. Atunci ne-am asigurat, neluând în calcul pentru bugetul anului acesta. Și am spus cu certitudine că oricum vom primi, dacă nu anul acesta, atunci anul viitor”, a declarat premierul.

În ceea ce privește realizarea planului unitar de acțiuni a Guvernului și Parlamentului, premierul a declarat că rata de realizare pentru primul semestru al anului curent este de 67%.

Trebuie să recunoaștem că avem și unele restanțe. O analiză ne arată că pentru semestrul I al anului curent rata de realizare 67%. Avem un plan de acțiuni prin care vom elimina aceste restanțe. Conform datelor noastre din cele 109 acțiuni care sunt în planul unitar, avem realizate 58. Restanțele sunt de 51 proiecte. Mai exact, nu toate sunt restanțe, dar o parte din ele sunt cele care trebuie realizate până la sfârșitul acestui an”, a anunțat Filip.